Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Mantardan zehirlenen çocuk, karaciğer nakliyle hayata tutundu

        Konya'nın Kulu ilçesinde yaşayan 8 yaşındaki Muhammet Ali Gökçe, bir ay önce ailesiyle birlikte yediği mantardan zehirlendi. Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Gökçe, bir süre sonra komaya girdi. Karaciğer yetmezliği çeken Muhammet Ali, nakil için ambulans helikopterle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Kadavradan nakil sırasına yazılan Muhammet'in durumu ağırlaşınca, canlıdan organ nakline karar verildi.

        Yapılan tetkiklerin ardından 24 yaşındaki ablası Seher Tırmık'ın karaciğerinin Muhammet'e uyumlu olduğu belirlendi. 24 Ekim'de gerçekleştirilen operasyonla abladan alınan parça karaciğer kardeşine nakledildi. Naklin ardından hızla iyileşen Muhammet, taburcu edildi. Muhammet Gökçe'nin sağlık durumuyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, hastanın geldiğinde 3. evre koma halinde olduğunu ifade etti.

        Hastaya acil karaciğer nakli yapılmasına karar verdiklerini belirten Dinçkan, "Hemen bekleme listesine ismini bildirdik ama birçok organ nakli merkezinde mantar zehirlenmesi nedeniyle nakil bekleyen hastalar olduğunu öğrendik. Durumun aciliyeti nedeniyle canlıdan nakle karar verdik. Ablası verici oldu ve nakli gerçekleştirdik. Ameliyattan önce makineye bağlıydı bu nedenle iyileşme süreci uzun sürdü. Şuan durumu iyi, okuluna dönebilecek durumda ve taburcu ediyoruz." dedi.

        "25 GRAMI ZEHİRLEMEYE YETİYOR"

        Mantar zehirlenmeleriyle ilgili de uyarılarda bulunan Dinçkan, yaşanan olayların yüzde 90'nının halk arasında 'köy göçüren' olarak bilinen 'Amenita Falloydes' mantar türünden kaynaklandığını söyledi. Yaklaşık 20-25 gramının insanı insanı zehirlemesi için yettiğini anlatan Dinçkan, "8-10 saat sonra şikayetler başlıyor. 3-4 gün içerisinde de böbrek ve karaciğer yetmezliği nedeniyle kişiyi komaya sokuyor. Bir ilacı, antidotu yok. Maalesef tek tedavisi organ nakli. Bu hastalıktan kurtulmanın bir tek yolu var; o da mantarı yememek. Kırsalda toplanan mantarları ne kadar emin olursanız olun yemeyin, yabani mantarların ayrımını uzmanların yapması lazım. Eğer mantar zehirlenmesinden şüpheleniyorsa, kişi biran önce organ nakli merkezi bulunan bir hastaneye sevke edilmeli." ifadelerini kullandı.

        "MANTAR İSMİNİ BİLE DUYMAK İSTEMİYORUM"

        Oğluyla birlikte kendisi de yediği mantardan zehirlenen anne Mine Gökçe, 3 gün yoğun bakımda tedavi gördükten sonra hayata tutunmayı başardı. Daha önce de sürekli mantar toplayarak yediklerini belirten Gökçe, "Eşim ve oğlumla birlikte daha önce de sürekli topladığımız mantarlardan sabah kahvaltısında yedik. Akşam saatlerinde fenalaştık. Eşim pek etkilenmedi ama ben ve oğlum komaya girdik. Yoğun bakımdan çıkınca ilk işim oğlumu sormak oldu. Doktorlarımızın ve kızımın sayesinde oğlum hayata döndü. Hastanede tedavi görürken, yanımda bir kişi mantardan öldü, çok sayıda kişide tedavi görüyordu. Artık mantarın ismini bile duymak istemiyorum. Bir daha asla mantar yemeyeceğiz." dedi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ