Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı İnme geçiren gençler çoğalıyor, İnme , İnme İnmesi,

        Ceyda ERENOĞLU / HT GAZETE

        Tüm inmelerin yüzde 80’ini engellemek ya da tekrarının önüne geçmek mümkün. Sadece tuz tüketimini azaltmak bile riskten korunmada çok etkili. İnmenin gençler arasında artış göstermesi ise sorunun en vahim boyutu.

        Geçtiğimiz hafta Istanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Dünya Inme Kongresi’nde soruna dair tüm detaylar dünyanın 90 farklı ülkesinden kongreye katılan 3 bine yakın uzmanla masaya yatırıldı.

        1500 bildiriye yer verilen kongrede dünyada her 6 saniyede bir kişinin inme sorunu yaşadığına ve bir yıl içinde inme geçiren kişi sayısının 17 milyon olduğuna dikkat çekildi. Sadece bu rakamlar bile sorunun büyüklüğünü gözler önüne sermeye yetiyor. Konunun tüyler ürperten yönü inme geçirenlerin üçte birininkaybedilmesi. Bu gerçek, inmenin çok yaygın ve önemsenmesi gereken bir sorun olduğuna işaret ediyor. İnmeyle ilgili iyi ve umut verici haberler de yok değil.

        Konuyla ilgili görüştüğümüz Dünya İnme Örgütü Başkanı Stephen Davis, inmenin engellenebilecek bir sağlık problemi olduğunu söylüyor ve inme hastalarının yüzde 80’inin yaşadığı sorunun inme geçirmeden önce engellenebileceğine veya tekrarının önüne geçilebileceğine dikkat çekiyor.

        4.5 SAAT HAYAT KURTARIR

        İnme geçiren kişinin risklerden uzak tutulup sağlıklı şekilde hayatta kalmasının sağlanması için inme ünitelerinin artırılması gerektiği belirtiliyor. Bunun nedeni bu ünitelerdeki tedavi strateji ve bakımının hasta açısından daha iyi olmasından kaynaklanıyor. Türkiye’de yılda 150 bin inme hastası oluyor ve bu hastaların tedavisinin yapılması için yeni tedavi stratejilerine ihtiyaç duyuluyor. Bunlardan bir tanesinin, “trombotik” adı verilen kol damarından verilen damar içi ajan tedavi olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Stephen Davis kendi ülkesi Avustralya’da inme hastalarının yüzde 50’sinin hastaneye bu tedavi limiti olan ilk 4.5 saatte başvurduklarını ve bunların sadece yüzde 25’inin tedavi aldıklarını söylüyor. Genç nüfusun geçmişle karşılaşıldığında daha fazla inme riski altında bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Davis, bunun önemli nedenlerini “Fiziksel aktivitede bulunmamaları, obez olmaları, sigara kullanmaları” diye sıralıyor.

        GÜNDE 5 GRAM TUZU AŞMAYIN

        Tuz tüketimini günde 5 gram düzeyine indirmenin kişide hipertansiyon görülme oranını ciddi şekilde azalttığınıa ve bunuda inme riskine olumlu şekilde yansıyacağına dikkat çekiliyor. Normalin üzerinde şeker, tuz ve yağ tüketimi inme riskine davetiye çıkarıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ