Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Kanamayı 15 saniyede durduracak, New York Üniversitesi Politeknik Enstitüsü, Joe Landolin, kanama, kanamaları durduran jel

        Kanı anında pıhtılaştıran jel sayesinde bant ya da bandaj kullanımına gerek kalmadı. Jelin öncelikli müşterisi ise ABD ordusu.

        ABD'de 21 yaşındaki Joe Landolin isimli bir bilim adamı, 15 saniye içinde kanamaları durduran bir jel geliştirdi. Kanama olan bölgeye jel baskı uygulamadan sürülüyor. Acil tıbbi durumlarda ise jel kanama olan bölgeye şırınga ile enjekte edilebiliyor ve kanamayı durdurmak için başka bir müdahale yapılması gerekmiyor. Yani jel uygulandıktan sonra yara üzerine bandaj ya da plaster yapıştırma zorunluluğu ortadan kaldırılıyor.

        Jelle ciddi kazalar sonucu önüne geçilmesi zor olan kanamaların durdurulması ve kan kaybından gerçekleşen ölümlerin azaltılması hedefleniyor. Cerrahi müdahaleler öncesi ölüm riskinin minimuma indirilmesini sağlayacak jel cerrahlara vakit kazandıracak.

        Tıp dünyasında devrim yaratacak buluşun öncelikle askeri alanda kullanılacağı kaydedildi. Bitkisel bir içeriğe sahip olduğu kaydedilen jelin, kanın pıhtılaşmasını sağlayan bir polimerden yapıldığı belirtiliyor.

        'BENİM İÇİN EVREKA ANI'

        New York Üniversitesi Politeknik Enstitüsü'nde kimya bölümünden mezun olan ve bu alanda master yapan Landolina aynı zamanda biyomedikal mühendisliği bölümünü de bitirdi. Ancak kimyaya olan merakı çocukluk yıllarına dayanıyor.

        Landolina kimyaya olan ilgisi sonucu bu alanda eğitim almakla kalmıyor, yaşıtları okul yıllarının tadını çıkarırken, Landolina Suneris adında bir şirket kuruyor. Landolina, "Bilime her zaman meraklıydım ve büyükbabamın bir şarap mahzeni vardı. O nedenle küçük yaşlardan itibaren bir kimya laboratuvarında nasıl çalışılması gerektiğini öğrendim ve kimyayı sevdim" sözleriyle mesleğine olan sevgisini ifade ediyor.

        Landolina, "Oyalanmak amacıyla bireylerle uğraşırken, iki polimerin birbiriyle karışınca sertleştiğini fark ettim. Benim için tam bir 'Evreka (buldum)' anıydı" diye konuştu. Daha sonra ürünü geliştirmek için sınıf arkadaşlarıyla çalıştığını belirten genç bilim insanı, ürünün gelişim sürecinin 4 sene aldığını belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ