Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ofis şartları sağlığı etkiliyor, Ofis Çalışanları, İş Hayatı, Ofis Hastalıkları

        EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi) bölgesindeki sekiz ülkede hizmet veren 3600 ofis çalışanından yola çıkarak fiziki ofis ortamının çalışanların refahı üzerindeki etkilerini incelemek üzerine çalışmalarda bulunan kurumsal Psikolog Profesör Sir Cary Cooper, Interface karo halı ile ortak bir araştırma gerçekleştirdi. The Human Spaces raporuna göre doğal unsurlar barındıran ortamlarda çalışan EMEA personelinin verim seviyesi yüzde 13 daha yüksek oluyor. Bu tarz ortamlardaki üretkenlik seviyesi ise yüzde 8 oranında artıyor.

        EMEA ofis çalışanlarının beşte ikisinin (yaklaşık yüzde 42) çalışma ortamında hiç doğal ışık yok, yarıdan fazlasının (yüzde 55) ise iş yerlerinde hiçbir bitki yok ve hatta EMEA çalışanlarının yüzde 7’sinin iş ortamında ise pencere bile bulunmuyor. Ofisinde pencere olmayan çalışan sayısı, aynı zamanda en stresli işgücüne de sahip olan İspanya’da en yüksek rakamlara ulaşmış (yüzde 15) durumda. Buna karşılık, penceresiz ortamlarda çalışanların sayısı en az Almanya ve Danimarka’da (sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 3) ve bu ülkeler en mutlu işgücüne de sahip.

        ŞEHİR HAYATI BASKIN BİR UNSUR

        EMEA ofis çalışanlarının yaklaşık üçte ikisinin (yüzde 63) il ve kasabalarda çalıştığı ve haftada ortalama 34 saatlerini ofiste geçirdikleri düşünülürse doğa ile baş başa olma olasılıkları giderek daha da kısıtlı hale geliyor. Şehir hayatı genellikle baskın bir unsur olsa da araştırma sonuçlarına göre çalışanlar doğaya uygun olan her şeye karşı içten bir yakınlık hissediyor.

        İDEAL OFİS ORTAMI İÇİN NE GEREKLİ?

        EMEA bölgesi çalışanlarının yüzde 40’ı tek başlarına oldukları bir ofiste kendi masalarında üretken bir şekilde çalışabileceklerini düşünürken çalışanların yüzde 31’i ise açık yerleşim planı olan bir ofiste kendi masalarında daha üretken olabileceklerini belirtiyorlar. Şaşırtıcı olan ise esnek çalışma şartlarının pek rağbet gören bir tercih olmaması. Çalışanların sadece yüzde 11’i verimli çalışmak için ihtiyaçlarını karşılayan farklı çalışma alanlarını tercih ediyor.

        İdeal ofis ortamı için EMEA ofis çalışanlarının en fazla talep ettiği beş doğal unsur şöyle:

        - Doğal ışık

        - Sessiz çalışma ortamı

        - Deniz manzarası

        - Canlı iç mekan bitkileri

        - Parlak ve canlı renkler

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ