Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Zayıflamak için önce duygularınızı iyileştirin, Uzman Psikolog Yelda Uçtu Öge duygusal yeme, sağlıklı beslenme, kilo verme,

        Uzman Psikolog Yelda Uçtu Öge, yeni bir eve taşınmak, sınava hazırlanmak, iş değişikliği, var olan ilişkinin bitişi, aile üyelerinden birinin sağlık problemi gibi pek çok sebebin duygusal olarak büyük bir değişim yaşanmasına neden olduğuna değindi.

        Yelda Uçtu Öge, "Duygusal yeme" sendromuna dikkat çekerek "Yaşantımızdaki büyük değişimlerle başa çıkabilmek aslında kolay değildir. Öfke, üzüntü, stres, kaygı gibi olumsuz duygular kendimizi mutsuz hissetmemize sebep olur. Bu olumsuz duygularla başa çıkabilmek için tercih ettiğimiz en kolay yöntem de yiyeceklerle kendimizi rahatlatmaktır. Zayıflamak için önce duyguların iyileştirilmesi gerekir" diye kaydetti.

        DUYGUSAL YEME NEDİR?

        ''Duygusal yeme'' olarak adlandırılan yeme sendromunun, tıka basa tok olunsa dahi şekerli, yağlı yani yüksek kalorili yiyecekleri sık sık tüketme ihtiyacı hissedilmesine sebep olduğunu dile getiren Öge, "Bu kişinin yaşam kalitesini düşürerek, kilo almasına ve psikolojik olarak kendisini mutsuz hissetmesine neden olur" şeklinde konuştu. Yelda Uçtu Öge, duygusal yeme eğilimini arttıran faktörleri şöyle sıraladı:

        "Duygusal yeme davranışındaki kişiyi yiyeceklere yönlendiren açlık hissi değil, çözümlenemeyen duygulardır. Kişide kaygı, öfke, mutsuzluğa sebep olan olumsuz duygular, yeme davranışını tetikler. Duygusal yeme eğilimi olan kişiler, baş edemedikleri olumsuz duygularını hemen bir şeyler yiyerek farkında olmadan problemlerini hafifletmeye çalışırlar. Tercih edilen yiyecekler genellikle yüksek kalorili çikolata, cips, pasta, kuru yemiş, hamur işi, hamburger gibi kolay ulaşılabilir ve hızlıca tüketilebilir yiyeceklerdir."

        VERİLEN KİLOLAR GERİ ALINIYOR

        Duygusal yemenin sonuçlarını da aktaran Öge, "Duygusal yeme ataklarının sonuçları ise, kişide suçluluk ve pişmanlık hislerine sebep olur" diye konuştu. Birçok kişinin hayatının bir döneminde diyet yaptığını ifade eden Öge, "Çocukluk, ergenlik, evlilik öncesi, doğum sonrası, özel günler gibi. Yapılan diyetler olumlu sonuç verse de verilen kilolar kısa bir süre sonra hızlıca geri gelmiştir. Kiloların tekrar alınması ve diyetlerin yarım bırakılış sebepleri duygusal sorunların fark edilememesinden ya da çözümlenmemesinden kaynaklanır" dedi.

        HASTALIKLAR TETİKLİYOR

        Duygusal yeme ataklarının altında kronik stres, depresyon, panik atak ve yeme bozuklukları gibi psikolojik hastalıkların da yatabileceğine dikkat çeken Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Uçtu Öge, "Bu durum kişinin motivasyonunu olumsuz şekilde etkileyecektir. Yapılan diyetler bir süre sonrasında kişinin sıkılmasına ve diyeti bırakmasına, verilen kilolarında hızlıca geri gelmesine sebep olur. Ayrıca kişiler diyet yapmayı zorunlu bir görev gibi algılamaya başlar. Bu durum kişinin kaygılarını da tetikler" diye belirtti.

        SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI

        Öğe, duygusal yeme ile başa çıkma yollarını ise şöyle açıkladı:

        "Duygusal yeme sendromu yaşıyorsanız, konusunda uzman bir psikologdan ve diyetisyenden destek almanız gerekir. Özellikle duygusal yeme sendromu hakkında eğitim almış psikologlar bu sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Yardım almak için başvuran kişilerin psikolog ve diyetisyen eşliğinde destek alması; kişilerin duygusal sorunlarının çözümlenerek psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmelerine, sağlıklı bir beslenme alışkanlığının kazanılmasına ve kişinin fazla kilolarından sağlıklı bir şekilde kurtulmasını sağlayacaktır."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ