Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Kızamık salgını alarmı, Lütfi ERDOĞAN, kızamık salgını, Sağlık Bakanlığı, kızamık aşısı, okullarda kızamık aşısı, Bağışıklama Danışma Kurulu,kızamık-kızamıkçık-kabakulak (KKK) aşısı

        Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        Sağlık Bakanlığı, kızamık alarmı verdi. Bazı illerde görülen kızamık için ‘Bağışıklama Danışma Kurulu’nu toplayan bakanlık, olası bir kızamık salgınına karşı anaokulu öğrencilerini aşılama kararı aldı. Karar yazı ile Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) iletildi. Kurulun önerileri doğrultusunda, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında anasınıflarda bulunan 1 milyon 65 bin öğrenciye, bir doz kızamık-kızamıkçık-kabakulak (KKK) aşısı yapılacak.

        Bağışıklama Danışma Kurulu’nun, 10 Eylül’de yapılan toplantısında, Kızamık Eliminasyon Programı kapsamında yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Kızamığa karşı alınacak tedbirler sıralandı. Buna göre kızamık vaka sayılarında son aylarda belirgin bir azalma izlendiği fakat kızamığın bazı illerde devam ettiği ifade edildi.

        SINIFTA AŞILANACAK

        Toplantıda, önümüzdeki aylarda karşı karşıya kalınabilecek olası bir salgını önlemek amacıyla anasınıfı aşılamasına başlanmasına karar verildi. Bağışıklama Danışma Kurulu’nun kararı ile 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında anasınıflarda eğitim alan 1 milyon 65 bin anaokulu öğrencisine bir doz kızamık-kızamıkçık-kabakulak (KKK) aşısı uygulanacak. Anasınıfı aşı uygulaması Eylül 2014 tarihi itibarıyla 48-66 ay arasındaki çocukların eğitim aldıkları anasınıflarında yapılacak ve 2014-2015 eğitim ve öğretim döneminde tamamlanacak. Aşı uygulaması halk sağlığı müdürlükleri tarafından oluşturulacak ekipler tarafından yapılacak. Anasınıfında KKK aşısı yapılan çocuklara, ilköğretim 1.sınıfa başladıklarında KKK aşısı uygulanmayacak. Bu nedenle aşı yapılan çocukların aşılanma bilgilerinin kaydı tutulacak.

        YERLİ VAKALAR GÖRÜLMEYE BAŞLADI

        2008-2011 yılları arasında yapılan aşılama çalışmaları sayesinde kızamıkta yerli vaka sayısını sıfıra çeken Bakanlık, 2012 ve 2013 yıllarında yerli vaka görülmesinin önüne geçemedi. 2012 yılında 318, 2013 yılında ise 6 bin 731 yerli kızamık vakası görüldü. Toplamda bakıldığında kızamık 73 ilde yaşandı. Bu vakaların görüldüğü iller arasında iİstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Diyarbakır, Van, Siirt, Ankara ve Ağrı yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ