Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Gıdalardaki trans yağlar azaltılacak, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Sağlık Bakanlığı, obezite,

        Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde önceliklenen konular arasında yer alan obezitenin, kalp-damar, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon gibi birçok hastalığın gelişimine neden olduğunu söyledi.

        Obezitenin, özellikle çocukları ve gençleri etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkati çeken Özkan, sağlıklı beslenme bilincinin artırılması ve yeterli fiziksel aktivitenin yapılabilmesi için "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı"nın Resmi Gazete'de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlandığını anımsattı.

        Program kapsamında, Türkiye Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı Yönetimi'nin oluşturulduğunu ve politikaların geliştirildiğini aktaran Özkan, sağlık kuruluşlarında obezitenin teşhisi ve tedavisine yönelik önlemler alındığını, izleme ve değerlendirmelerin yapıldığını dile getirdi.

        Özkan, Türkiye Halk Salığı Kurumu tarafından tuz tüketiminin azaltılması ve diyabetin önlenmesine yönelik hazırlanan programın süresinin 2015-2020 yıllarını kapsayacak şekilde güncellendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

        "Yapacağımız şeyler arasında, toplumun sağlıklı beslenmesi ve hareketli bir yaşam tarzını kazanması için Milli Eğitim, Gıda,Tarım ve Hayvancılık ile Gençlik Spor Bakanlıklarının yanı sıra sektörle birlikte, ürünlerin daha sağlıklı olması için çalışmalara başlayacağız. Çünkü, sağlıklı beslenmeye yönelik bilgi verdikten sonra sağlıklı besin sunmazsak, bilginin faydası olmayacaktır."

        Besinlerin daha sağlıklı hale getirilebilmesi için mutlaka gıda sektörüyle çalışılacağını dile getiren Özkan, geçen ay gıda sektörü ile Milli Eğitim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gelen yetkililerle bir araya geldiklerini bildirdi. Özkan, şöyle devam etti:

        "Burada, salçada, zeytinde tuzun azaltılmasına gidildiği gibi gıdalardaki trans yağların nasıl azaltılabileceğini görüştük. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri doğrultusunda, toplum sağlığını korumak için gıdalarda trans yağların azaltılması için adım atmaya başladık.

        Avrupa'daki birçok ülkede gıdalarda trans yağ yok. Çünkü, trans yağ kalp damar hastalığına neden olan bir yağ. Azaltılması için ne yapılması gerektiğini ve sürecin nasıl planlanması gerektiğini değerlendirdik."

        Yapılan görüşmelerde gıdalarda tuzun ve şekerin de azaltılmasının ele alındığının altını çizen Özkan, "Ocak ayında çok büyük bir gıda sektörü ile buluşma olacak" dedi.

        Sektörün, bir anda gıdaların içinde bulunanlara ilişkin getirilecek yeni uygulamaların kendilerini sıkıntıya sokacağına ilişkin endişeleri bulunduğunu belirten Özkan, "Bu nedenle sektörün de yapılması planlanan uygulamalara yönelik AR-GE yapması, kendisini de ona göre hazırlaması gerekir. Örneğin, alınacak bir karar sonrasında ürettiği bisküvinin trans yağ olmadan, şeker bulunmadan nasıl yapılacağını belirlemesi gerekiyor" dedi.

        BİSİKLET YOLLARI YAPILACAK

        Sağlıklı beslenme sürecinin bakanlıklar ve sektörle yapılacak işbirliği ile yürütüleceğine işaret eden Özkan, bununla birlikte fiziksel aktivitenin de artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacağını anlattı.

        Özkan, fiziksel aktivitenin artırılabilmesi için vatandaşlara imkan sunulmadığı takdirde davranış değişikliğinin söz konusu olamayacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bu konuda özellikle Çevre Bakanlığı başta olmak üzere ilgili diğer bakanlıklarla çalışmalar yapılacak. Bu süreçte belediyelerle de işbirliği içinde olunacak.

        Bu kapsamda, Sayın Bakanımızın açıkladığı 'Bir metreye bir bisiklet Projesi' kapsamında alt hazırlıkları yapıldı; belediyelerin oluşturacakları yolların standartlarına karar verildi, yolun zeminin nasıl olması gerektiği belirlendi. Çünkü, bisiklet yolu diye yapılacak düz bir yol yeterli değil."

        Seçil Özkan, mevcut yollarda da bisiklet için ayrı bir yer yapılması için belediyeleri harekete geçirmeye çalışacaklarını anlattı. Türk Standartları Enstitüsü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda kriterleri oluşturduklarını ifade eden Özkan, "Onlarla beraber, Belediye yürüme ve bisiklet yolu yaptığında bize başvuracak. Mevzuata göre, bu belediyelerin sorumluluğunda. Bizim de ekiplerimiz tarafından uygunluğu incelenecek ve bisiklet vermek gibi promosyon verilecek" diye konuştu.

        Verilen bisikletlerin, toplumun kullanımına sunulacağını anlatan Özkan, belli yerlere konulan bisikletlerin, kullanım sonrasında yine belediye tarafından belirlenen yere teslim edileceğini söyledi.

        Özkan, yürüyüş yollarının da artırılacağını vurgulayarak, bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte çalışmalar yapıldığını belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ