Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Kanser ilacında büyük vurgun! Kanser ilaçlarında açık var mı?

        HABERTURK.COM

        Sağlık Bakanlığı, Türkiye'ye gelen ilaçları yurtdışına pazarlayan firmalara yasak getirdi.Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarda çeşitli aldatmacalar sözkonusu. Bu ilaçlarla ilgili piyasada nasıl vurgun yapıldığına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan TİTCK Başkanı Akif Akbulat, kanser ilaçlarında görünürde yasadışı bir durum olmadığını ancak hastaların ilaçlarının yurtdışına satıldığını, kısıtlamanın Türkiye'ye gelen ithal ilaçlar için sözkonusu olduğunu belirtti. Akbulat, ciddi bir tehlike gördükleri için müdahale ettiklerini, ithal ilaçların ihracatını kapatarak tedbir alınmasını sağladıklarını belirtti.

        Akif Akbulat'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle;

        "Biz bakanlık olarak hangi ilaçların piyasada bulunup bulunmadığını, piyasadaki hareketleri sürekli olarak izlemekteyiz. Gelen şikayetleri değerlendirip, çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Problemin kökenine yönelik müdahalelerimiz olmakta. Bunlardan bir tanesi de ülkemize ithal edilen ilaçların şunun altını vurgulamak gerekiyor; ilacı ucuza alan bir ülkeyiz. Ülkemiz ilaçlar açısından dünyanın en uygun fiyatlı ülkelerinden biri. Çünkü ilaç fiyatları izlenen kamu politikaları sonucunda son derece aşağı seviyelere çekilmiş. Dolayısıyla ülke olarak ucuza aldığımız ilaçları bir takım diğer ülkelere ithal gelen ilaçların ihracata yönelmesi gibi bir durum söz konusu olmuştur. Bununla ilgili çalışmaları da bitirdik. Ne kadar ilaç gitti vs. gibi çalışmaları bu alanda da bir müdahale yapma gerekliliğini de kanaat getirdiğimiz için böyle bir müdahaleye giriştik.

        Yıllık 110 milyon TL'lik bir hacim var, dünyanın her tarafına ilaç ihracı yapılabilmekte.

        KANSER İLAÇLARINDA BİR AÇIK VAR MI?

        Görünürde yasadışı bir durum yok ancak bizim hastalarımızın ilaçları yurtdışına satılıyor.Kısıtlama ülkemize gelen ithal ilaçlar için sözkonusu. Ciddi bir tehdit gördüğümüz için müdahale ediyoruz. İthal ilaçların ihracatını kapatarak tebdir alınmasını sağlıyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ