Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk 'Hamilelikte gribal enfeksiyona dikkat', Gribal Hastalıklar, Hamilelikte Hastalıklar

        Yrd. Doç. Dr. Burçin Işık, kış aylarında gribal enfeksiyona yakalanma riskinin daha fazla olduğunu, gebelikte gribe yakalanma riski normal zamanlara nazaran daha yüksek seyrettiğini kaydetti.

        Kış mevsimi geldiğinde alınan her türlü önleme karşın anne adaylarının daha çok grip olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Burçin Işık, gribin bebeklerde zatürre gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara zemin hazırladığını söyleyerek anne adaylarını uyardı. Aralık ile mart ayı arasının grip mevsimi olduğuna dikkat çeken Burçin Işık, mümkün olduğunca toplu yerlerde bulunulmaması ve tokalaşma gibi yakın temastan kaçınmak gerektiğini söyledi. Işık, "Grip salgını uyarısı olduğunda evden çıkmamak da virüsle karşılaşma riskini etkili bir şekilde azaltır. Grip aşısı gebelerde gerekli durumlarda uygulanabilir. Özellikle yüksek risk altında olan anne adaylarının aşı olmaları grip geçirme riskini önemli derecede azaltır." diye konuştu.

        Yemekten önce, hapşırdıktan hemen sonra ellerini sık sık yıkanması gerektiğini belirten Işık, şu uyarılarda bulundu: "En az 15 saniye boyunca her 2 elinizi sabunla ovuşturarak yıkamanız ve bol su ile durulamalısınız. Sabun ve su bulamadığınızda en az yüzde 60 alkol içeren el yıkama jellerini veya tek kullanımlık mendilleri kullanmalısınız. Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın. Ellerinizin temiz olduğunu düşünebilirsiniz daha önce dokunduğunuz kapı tokmağı, bardak, buzdolabı kapağına veya başka eşyalara başkaları dokunmuş ve elleriyle virüs bulaştırmış olabilir ve sizi enfekte edebilir."

        Virüs ve bakterilerin dış ortamda ortalama 2-8 saat yaşayabildiğini belirten Işık, özellikle oyuncaklar, başucu masaları, kapı kolları, telefon gibi eşyaları, banyo ve mutfak yüzeylerini uygun bir dezenfektanla düzenli olarak silinmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ