Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Otizm araştırmalarında yeni gelişme

        HABERTURK.COM/Sağlık Servisi

        Bilim henüz otizmin sebebini kesin olarak açıklayamamış olsa da; geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, bu hastalığa sahip insanların beyinlerinde aşırı aktif bağışıklık tepkisinden kaynaklanan enfeksiyonlar ile ortak örüntüler görüldüğünü ortaya çıkardı.

        Johns Hopkins Üniversitesi ve Alabama Üniversitesi'nden araştırmacılar, 32'si otizmli olan 72 insanın beyinlerine yapılan otopsiden alınan bilgileri inceledi. Otizmli insanların beyinlerindeki belirli hücrelerde, enfeksiyona ait genlerin kalıcı olarak etkinleştiği görüldü. Natura Communications adlı online dergide yayınlanan araştırma, otizmde gen ifadesi adına yapılmış en geniş çalışma olarak kabul ediliyor.

        Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Doç. Dr. Dan Arking, otizm hastalığına yakalanmanın birçok yolu olduğunu fakat sonuçta hepsinin aynı yıkıcı etkisini yarattığını belirtiyor. Arking, bu bağışıklık tepkisinin hastalığı kısa dönemde iyi mi etkileyeceğini yoksa uzun dönemde kötü mü etkileyeceğini henüz bilmediklerini ifade ediyor.

        Enfeksiyonun otizmin temel sebeplerinden biri olmadığı, sadece gen mutasyonunun bir sonucu olduğu düşünülüyor. Arking, araştırmacıların enfeksiyonun etkilerini daha iyi anlamak için tedavi uygulayarak otizm semptomlarında düzelme görülüp görülmediğini denemek isteyeceğini öngörüyor.

        Otistik spektrum bozukluğu (OSB) olarak sınıflandırılan otizm, nörolojik ve gelişimsel bozuklukların en zorlu olanı olarak biliniyor. Otizmin en yaygın semptomları arasında göz teması kurmaktan kaçınmak ve sosyal işaretleri yorumlayamama gibi sosyal etkileşimlere katılma zorlukları bulunuyor. Araştırmacılar beynin otizmle bağlantılı bölgelerini ve genleri tanımlamış olsa da, hastalığın ortaya çıkmasında çevresel faktörlerin de etkili olabileceği düşünülüyor.

        Araştırmacılar bu çalışmanın, bağışıklık sisteminin beyindeki şaşırtıcı etkilerini gösterdiğini ve bu tarz enfeksiyonlar hakkındaki birçok bilinmeyeni açığa çıkardığını söylüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ