Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuksu hareketler, bebeklerin ilk adımı, yürümeyi öğrenme, ilk adımlar,Philadelphia Çocuk Hastanesi, Boston Çocuk Hastanesi, Laura Prosser, Dr. Claire McCarthy
        1

        Bebekler için yürümek önemli bir adım olsa da, merdiven tırmanmak ve atlamak gibi şeyler de bir o kadar önemli. Philadelphia Çocuk Hastanesi Pediatri Bölümü'nde Fizik Tedavi Uzmanı Laura Prosser, "Bu gelişmeler, çocuğunuzun kaslarının gittikçe güçlendiği ve koordinasyonunun iyileştiği anlamına geliyor" diyor. İşte, tezahüratı hak eden 6 sportif başarı:

        2

        1-Çömelmek: Çocuğunuzun durup, bir şeyi yerden almak için çömelmesini ve sonra yürümeye devam etmesini küçümsemeyin, bu gizli bir yetenek. Boston Çocuk Hastanesi'nde Pediatri Bölümü Uzmanı olan Dr. Claire McCarthy, çocukların ayakları üzerinde dengede durmasının yüksek bir denge kabiliyeti gerektirdiğini belirtiyor.

        3

        Çocukların yürümeye başlaması, aynı zamanda bağımsızlığa doğru atılan büyük bir adımdır; çünkü çocuğunuzun artık oyuncaklarını almak için size ihtiyacı yoktur. Çocuğunuz yürümeyi öğrendikten sonraki üç ay içinde, bu tekniği kavradığı için çömelip kalkmayı ona öğretmenize gerek yok. Basit oyunlar, çocuğunuzun öğrenmesi için yeterlidir. Bu yeteneğini geliştirebilmek için televizyonu kapatın ve ilham alması için yere bir sürü uyuncak koyun. Çocuğunuz özgürce oyuncakları istediği yere taşısın.

        4

        2-Atmak: Çocuğunuz topu her kaldırıp attığında (genelde 15-18 aylıkken başlayan bir kabiliyet), dengesi ve hızını denerken, aynı zamanda el-göz koordinasyonunu da geliştirir. Topu atarken kullandığı ele dikkat edin. Çocuklar yaklaşık 2 yaşına geldiklerinde, sağ veya sol eli kullanma yatkınlıklarını göstermeye başlar. Bu kabiliyeti geliştirmesine yardımcı olmak adına, küçük düşünmek en iyisidir; çünkü bir tenis topu bile çocuğunuzun küçücük eline büyük gelebilir.

        5

        Onun yerine birbirinize küçük toplar atarak yakalamaya çalışabilirsiniz. Beysbol oyuncusu yerine bir futbolcu mu yetiştirmek istiyorsunuz? Bir şeyleri tekmeleyebilme yeteneği (bunun için çocuğunuzun tek bacak üzerinde durabilmesi gerekmektedir) çocuğunuz yaklaşık 2 yaşına geldiğinde gelişim gösterir. Bu zamandan sonra başarılı bir futbolcu için antrenmanlara başlayabilirsiniz.

        6

        3-Dans etmek: Çocuğunuzun bir şarkıyla hareket edebilmesi, kendi vücudunu zorlamanın eğlenceli bir yolunu bulduğunu ve bir sürü farklı hareketi bir araya getirmeyi öğrenmeye başladığını gösterir. Bir çocuk genellikle, 15-20 aylıkken dans etmeye başlar.

        7

        Evinizde farklı tarzda müzikler açarak çocuğunuzu dans etmeye teşvik edin ve en çok beğendiği müzikleri tekrar tekrar açın. Ayrıca, çocuğunuzun ritimle dans etmesini sağlayacak güvenli müzik aletlerini ona verebilirsiniz. Bu yaştaki çocuklar, gördüklerini taklit etmeyi severler, bu nedenle siz de dans etmekten çekinmeyin.

        8

        4-Geri geri yürümek: Bu, yeni yürümeye başlamış bir çocuk için öğrenmesi oldukça güç bir harekettir. Geri geri yürümek, kalça ve üst bacak kaslarını çalıştırır (normal yürümede bunlar kullanılmaz). Çocuğunuz 15 aylıktan itibaren, bunu yapmayı öğrenebilir ama 2 yaşına geldiğinde hala yapamıyorsa endişelenmeyin. Geri geri yürümesini teşvik etmenin en eğlenceli yolu, ona çekebileceği bir oyuncak vermektedir. Hem yürüyüp hem de yanında ipe bağlı oyuncak bir köpeği düzgün bir şekilde çekmek oldukça zordur ve bu sebeple çocuğunuz, büyük ihtimalle dönüp köpeği kendi vücuduna doğru çekecektir. Kısa bir süre içerisinde, oyuncak ona doğru geldikçe, geri geri yürümeyi de öğrenecektir.

        9

        5-Merdiven çıkmak: Bu zor bir aktivite, çocuğunuzun büyük kas guplarını çalıştıracaktır ve bir bacaktan diğerine geçmek, kuvvet ve denge gerektirir. Çoğu çocuk merdiven çıkmayı, çömelerek öne doğru eğilip, ellerini bir üst basamağa koyarak öğrenir. Sonrasında, yaklaşık 18-22 aylık olduklarında, elinize veya tırabzana tutunarak ilerlemeyi öğrenirler.

        10

        Çocuğunuz, büyük ihtimalle, 2. yaş gününden sonra ayaklarını kullanarak merdivenleri inmeye başlayacaktır. Bu nedenle, başlangıçta sadece poposunu kaydırarak inecektir. Merdivenlerin güvenli olması gerçekten önemli. Bu sebeple, merdivenlerin başına ve sonuna kapılar koyun ve çocuğunuzun siz yokken pratik yapmasına asla izin vermeyin. Eğer düşme ihtimali sizi korkutuyorsa, daha güvenli olan oyun parkında, kaydırağın arkasındaki kısa basamakları denemesine izin verebilirsiniz.

        11

        6-Zıplamak: 2 ve 3 yaşları arasındayken çocuğunuz, olduğu yerde zıplamaya başlayacaktır. İlk başlarda iki ayağını da yerden kaldırmakta güçlük çekebilir. Ancak, kısa bir süre sonra daha yükseğe ve ileriye zıplayabilecektir. Havaya zıplamak, büyük bir kas gücü ve ayaklarının üstüne düşmek, çeviklik ve denge gerektirir.

        12

        Denemesi için güvenli ve yumuşak bir alan (örneğin, halı veya yoga matı) yaratın. Bu yeteneği geliştirmek için kullanabileceğiniz alışılmadık bir yer ise "su"dur. Zıplama, kaba motor becelerinde çok önemli bir yere sahiptir; kas gücü ve koordinasyon, yüzme dersleri sayesinde gelişir. Çocuğunuz olduğu yerde zıplamaya başladığı an, yapabileceklerinin bir sınır yok. Yakında, kolaylıkla hoplayıp zıplayarak caddede yürümeye başlayacaktır. (PARENTS TR)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ