Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Erkek doğum kontrol hapları gerçek mi oluyor?, Bambang Prajogo, erkek doğum kontrol haplar, cinsel sağlık, korunma yöntemleriı, doğum kontrol hapı

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Yeni keşfedilen günlük bir hapın, erkek hormonlarını etkilemeden spermisid (sperm öldürücü) işlevi görebileceği düşünülüyor.

        Endonezya'daki araştırmacıların kadınların doğum kontrol haplarına alternatif olarak üzerinde çalıştığı hap, erkeklerin günlük olarak alabileceği tek hap olma özelliğini taşıyor. Bu yeni doğum kontrol hapı, tıpkı bir arabanın yarıştan önce yakıt borusunu kesmek gibi, sperm içinde bulunan ve spermin yumurtaya gitmesini sağlayan enzimleri zayıflatıyor.

        Araştırmacılara göre, erken klinik çalışmalar umut verici. Kadınlar için uygun olan doğum kontrol haplarından farklı olarak bu hap, erkeklerin hormonlarını etkilemiyor. Şu ana kadar, yalnızca biraz kilo almı ve cinsel isteğin artması gibi yan etkileri olduğu belirtiliyor.

        Global Post'ta yer alan habere göre araştırmacılar bu hapın, kadınların genellikle hormonları üzerinde etki eden doğum kontrol haplarının aksine sivilce, bulantı gibi etki göstermediğini belirtti.

        Çalışmaya liderlik eden bilim insanı Bambang Prajogo, daha fazla çalışma yapılması gerektiğini kabul etmekle beraber, yeni hapların 2016'da en kötü ihtimalle yerel olarak kullanılabilir olmasını umut ettiğini belirtti. Ancak Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin, klinik test aşamalarını tekrarlamasını isteyeceği konuşuluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ