Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Her yaş grubunu etkiliyor!, Uzman Dr. Selkin Yılmaz, sinir sıkışması, sinir tuzaklanmasıi sinir sıkışması neden olur, sinir sıkışması tedavisi, sinir sıkışması tehlikeli mi, sinir sıkışması belirtileri, karpal tünel sendromu, kubital tünel sendromu

        Vücudun kol ve bacaklara doğru uzanan sinirlerinin, anatomik gidiş yolları boyunca bası altında kalmaları ya da sıkışmaları sonucu "sinir tuzaklanması"(sıkışması) oluştuğunu belirtenUzman Dr. Selkin Yılmaz, hastaların uyuşma, karıncalanma, duyu azlığı, ağrı ve hatta ileri dönemde kas gücü kaybı şikayeti ile başvurduğunu bildirdi.

        Sinirin dar bir anatomik yapının içinden geçmesinin, bölgede oluşan kırık ve travmaların, mesleki veya günlük kullanımdaki tekrarlayan zorlamaların, bez sıkma, basınçla ovalama gibi tekrarlayan hareketlerin bu sendroma yol açtığını belirten Uzman Dr. Selkin Yılmaz, "Bilgisayar kullanımı, masa başında kollara aşırı yüklenme, bacak bacak üstüne atma, bağdaş kurma, uzun süreli cep telefonuyla yazışma, yatarak bilgisayar kullanma, uyurken kol üzerine uzun süreli baskı gibi nedenlerle tüm yaş gruplarını etkileyebilen bir sorun haline gelmiştir" dedi.

        UYUŞMALAR EN SIK GÖRÜLEN ŞİKAYET

        En sık karşılaşılan eldeki uyuşmaların, kuvvet kaybının, karpal tünel sendromu ve kubital tünel sendromunun yanı sıra kolda radial sinirin sıkışmasının da görülebileceğinin altını çizen Uzman Dr. Yılmaz, "Bacaklarda ise siyatik sinir, femoral sinir, peroneal sinir, tibial sinir gibi sinirlerin de etkilenmesi görülebilir. Doktor tarafından muayenede çok büyük olasılıkla sinir sıkışmasının düzeyi anlaşılacak ancak yine de EMG, MR, röntgen gibi ek tetkikler istenebilecektir" şeklinde konuştu.

        El ve ayaklarda uyuşmaya neden olan tek hastalığın uç sinirlerin sıkışması olmadığına vurgu yapan Uzman Dr. Yılmaz, "Boyun ve bel fıtığı, spinal kanalın darlığı, bazı beyin hastalıkları beyin ve omurilik felçlerine neden olan durumlar ve bazı kas hastalıkları da bu belirtilere yol açabilir. Ayırıcı tanı için mutlaka ileri inceleme ve muayeneler gerekir. Ayrıca bazı sistemik hastalıklar, iltihaplı eklem romatizması, miksödem, akromegali gibi ödemin arttığı veya anatominin bozulduğu durumlar ve hatta gebelikte de bu tuzaklanmaları görebiliriz" dedi.

        "BAZEN SIKIŞMA İKİ YERDE BİRDEN OLABİLİR"

        Bazı durumlarda basının tek bir sinir üzerinde olmadığını belirten Uzman Dr. Yılmaz, şunları söyledi: "Çıkış sendromunda olduğu gibi bası birçok sinirden oluşan bir sinir ağı hatta damarlar üzerinde de olabilir. Bu durumlarda sinir sıkışması bulguları dışında dolaşımsal sıkıntılar da olacaktır. Tedavide tüm bu durumların düzeltilmesi gerekecektir. Bazen sıkışma iki yerde birden olabilir. Bu durumlarda ağrı daha şiddetli olsa da tüm bu durumların tedavileri mümkündür."

        "ÖNCELİKLE HASTANIN ALIŞKANLIKLARI BELİRLENMELİ"

        Tedavide öncelikle basının nedeninin bulunup ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Uzman Dr. Yılmaz, "Hastanın alışkanlıkları belirlenmeli, örneğin kolunu sürekli masaya ya da koltuk kenarına dayadığı anlaşılırsa bundan sakınması önerilmelidir. Eğer bası kuvvetsizliğe ve ağrıya neden olduysa fizik tedavi seansları, kuvvetlendirme egzersizleri ve ilaç tedavisi gerekecektir. Bunlara rağmen şikayetleri ve muayene bulguları gerilemeyen olgularda veya ağır etkilenme durumlarında cerrahi müdahaleyle sinirin serbestleştirilmesi gereklidir" dedi.

        EN ÇOK ETKİLENEN GRUP

        Sinir tuzaklanmalarından en çok etkilenen grupların; yoğun bilgisayar kullanımı olanlar, masa başında çalışanlar, müzisyenler, sporcular, tekrarlayıcı ve uzun süreli alet ve makine kullananlar ve ev temizliğinde çok titiz olan hanımlar olduğunu belirten Uzman Dr. Yılmaz, "Bu belirtilerden bir veya birkaçına sahiplerse sinir sıkışması ilerlemeden ve sinirde kalıcı hasara ve kas gücü kaybına yol açmadan doktora başvurmalıdırlar" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ