Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin felci hastalara 90 seans rehabilitasyon, Beyin Felci

        AA muhabirinin, SGK yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Sağlık Uygulama Tebliği'nde(SUT) yeni düzenlemelere gidildi.

        Kanser tedavisinde kullanılanilaçları hazırlayan sağlık personelininzararlı etkilerden korunmasını sağlayacaksistem degeri ödeme kapsamınaalındı.

        Yeni doğanlarda yaşananbeslenme probleminde,beslenme solüsyonlarınındoz ayarlamasınıtek sistemde toplayan cihazlar SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı.

        16 yaşın üstüfelçli hastalar artık 90 seansrehabilitasyonalabilecek

        SUT'ta beyin felçli hastaların, fizik tedavi ve rehabilitasyonuna ilişkinde yeni ek düzenlemeler getirildi.

        Daha önce 16 yaşın altındakiler yıl içinde 90 seans süresince uygun raporuylaher türlü sağlık hizmeti sunucusunda tedavialabiliyorlardı. Ama 16 yaşın üstündeki hastalar ise 30 seansla sınırlandırılmıştı. Yeni yayımlanacak SUT'ta16 yaşın üstünün yararlanabileceği rehabilitasyon tedavisi30 seanstan90 seansa çıkarıldı.

        Her yaş grubundaki hastaların,60 seanstan sonra,üçüncübasamak tedavi hizmeti veren kuruluşları beklemezorunluluğu ortadan kaldırıldı. Beyin felçli hastalarınsıra beklemesini önlemek için yapılan yeni düzenlemeye göre, artık ikinci basamak hastaneler de fizik tedavi ve rehabilitasyonverebilecek.

        Çok özellikli olduğu için yüzde 15 daha fazla ödeme

        Kardiyovasküler cerrahi işlemlerinin bazılarıiçin deyeni düzenlemeler getirildi.

        Kalp, damar cerrahisindeki çok özellikli ve emeği yoğun olanbazı işlemlerin fiyatlarının düşüklüğü yönündeSGK'ya yapılan geridönüşler üzerine, söz konusubranşlarda yüzde 15 arttırıldı.

        Bu uygulama Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve üçüncü basamak hastanelerinde uygulanacak.

        "Palyatif bakım" için hastanelere tescil gelecek

        SUT'ta "yoğun bakım" ile "normal yatak" arasındaki bir tarifolan "palyatif bakım" ile ilgili de yeni düzenlemeleryer alıyor.

        Sağlık Bakanlığınca belirlenen, palyatif bakımdan yararlanacakhasta grupları arasında, fiziksel, psikolojik ve nörolojik nedenlerle beslenme problemi olan ileri yaş kanser hastalarıya da ağrılı hastalar bulunuyor.

        Ameliyat edilmesiya da tedavi görme şansı olmayan amaevde de bakımlarıyapılamayan bu hasta grupları, palyatif bakımlaartık hastanelerde kontrol altında olacak.

        Öncelikle Sağlık Bakanlığı yaptığı tescille belli hastanelerde mekan ve donanımı belirleyecek, "palyatif bakım tedavisi" adı altında belirlenen hastanelerde tedavi gerçekleşecekve masraflar SGK tarafındanödenecek.

        Yapay göz, kulak, burun uygulamaları da geri ödenecek

        Ağız ve yüz cerrahisine ilişkin düzenlemelerde SUT'ta yer aldı. Buna göre, ağız ve yüz bölgesindekanser cerrahisi, travmalara bağlı olarak doku kayıpları olan hastalarda yapay göz, kulak, burun gibi uygulamalartariflendirildi vegeri ödeme sistemine alındı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ