Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sağlık üzerine... , Sağlıklı Yaşam, Neva Çiftçioğlu Banes
        1

        AĞRI KESİCİLERİN ŞAŞIRTAN FAYDALARI:

        Son 5 yıl içerisinde sıklıkla kullanılan ağrı kesicilerin yan etkileri üzerine yapılan incelemelerde beklenmedik pozitif sonuçlar da bulunmuş. 19 Aralık’ta İngiliz bilim insanı Dr. Dorothy Bennett yaptığı basın toplantısında cilt kanserlerinin erken teşhisinde düzenli olarak aspirin veya ibuprofen kullanımının başarılı sonuçlarını açıkladı. Newcastle Üniversitesi’nde ise “ibuprofen”in unutkanlığı, hatta genel anlamda yaşlanmayı, inflamasyonu, kalp rahatsızlıklarını, mide ülserlerini, hatta diyabetik şikâyetleri belli oranlarda engellediği ispatlanmış.

        2

        Değişik üniversitelerde de teyit edilen bu bulgulara rağmen Oxford Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Lynne Cox önemli bir uyarıda bulunuyor: Bu ağrı kesicilerin pozitif etkilerine bakarak hekimlere danışmadan gereksiz ilaç kullanımından uzak durmak gerek. Çünkü “ibuprofen”in felç ihtimalini artırdığı, kadınlarda infertiliteye (kısırlığa) yol açabildiği ve sindirim sisteminde sorunlar yaratabildiği de bir gerçektir.

        3

        HAMİLELİĞİN SON AYLARI VE OTİZM:

        Geçen hafta Environmental Health Perspectives adlı bir dergide çıkan araştırma, otizm üzerine incelemeler yapan bütün bilim insanlarının dikkatini çekti. Harvard Üniversitesi bilim insanlarından Marc Weisskopf hamileliğin son üç ayında hava kirliliğine maruz kalan kadınların bebeklerinde otizm görülme riskinin yüksek olduğunu, bu yüzden hiç olmazsa bu dönemde anne adaylarının kendilerini; trafik egzosundan, odun dumanından, yanan mumdan, fabrika bacalarından ve şömineden uzak tutmalarını tavsiye ediyor.

        4

        SPORLA DEĞİŞEN DNA’LARIMIZ:

        Spor yaptığımızda vücudumuzda meydana gelen pozitif değişiklikleri zaten biliyoruz: Daha sıkı kaslar, azalan yağ tabakası, iyi bir kan dolaşımı... Geçen hafta Karolinska Enstitüsü bilim insanları sporun DNA’mızı değiştirdiğini moleküler düzeyde ispatladı. Spor yapanlarda sessiz genlerin bir kısmı aktivite kazanırken bazı aktif genlerin çalışmasını durdurması epigenetikte büyük bir buluş olarak kabul ediliyor. Araştırmanın detaylarını Epigenetik adlı bilimsel derginin aralık sayısında bulabilirsiniz

        5

        TEK AYAK ÜZERİNDE DENGEDE DURABİLİYOR MUSUNUZ?:

        Bu soruyu Japonya’da Kyoto Üniversitesi araştırmacıları soruyor. 60 yaş üzerinde binlerce hasta üzerinde yapılan araştırma sonucunda her bir bacağınızın üzerinde 20 saniyeden fazla dengede kalamıyorsanız felç geçirme riskinizin yüksek olduğu ispat edilmiş. Dr. Richard Libman, dengesini koruyamayanlarda yaş ilerledikçe unutkanlığın da artma ihtimalinin yüksek olduğunu savunuyor. Her gün tek ayak üzerinde dengede kalma çalışmaları Dr. Yasuharu Tabara’ya göre bu risklerden kurtulmanın tek çaresi.

        6

        HER KAYBEDİLEN DİŞLE BİRLİKTE KAYBEDİLEN BAŞKA ŞEYLER DE VAR:

        Yaş ilerledikçe kaybedilen dişler normal sayılır. Bu yüzden pek de önemsenmez. Önce dolgular, sonra, kaplamalar, köprüler derken tüm ağzı kaplayan protezler... Londra Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonunda diş hekimleri “Dişlerine sahip çıkarsan yaşlanmayı da yavaşlatırsın” mesajı verdi. 3166 kişide yapılan istatistiki araştırma sonucunda kaybedilen her dişle kişilerde yürüme hızının yavaşladığı, unutma şikâyetinin ise arttığı gösterilmiş. Journal of the American Geriatrics Society adlı bilimsel dergide yayımlanan bu araştırmada iddia edilen ana tema, yavaş yürümek ve mental zayıflıklar yaşlanmayla değil diş kaybıyla ilişkili bir olay. Dişlerini erken yaşlarda kaybedenlerde de aynı fiziksel ve mental değişiklikler olmaktadır.

        7

        KOLAY SİGARA BIRAKMA YOLU BULUNDU:

        Uzun süren araştırmalar sonucunda sigara bırakmayı isteyenlere çözüm doğadan geldi. Yapraklarında bol miktarda sistin bulunan, “altın yağmur ağacı” olarak isimlendirilen bir bitki özütü kısa bir süre içerisinde sigara içenlerin nikotin bağımlılığına son verebilecek. Geçen hafta New England Journal of Medicine Dergisi’nde yayımlanan araştırma, dozu özenle ölçülerek hazırlanan bitki özlü hapların 2015 yılından itibaren bütün ülkelerde satılmaya başlanacağını müjdeledi.

        8

        HAMİLELİKTE BABA ADAYLARINDA DA HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER OLUYOR:

        Bu araştırma da Michigan Üniversitesi’nden... Hamile kadın ve eşlerinde testosteron, cortisol, estradiol ve progesteron hormon seviyeleri hamilelik süresince araştırılmış. Doğal olarak hamilelerin bütün bu saydığımız hormonlarında artış gözlenmiş. Erkeklerde hiçbir değişikliğin olmaması tahmin edilirken testosteron ve estradiol hormonlarında ciddi düşmeler gözlenmiş. American Journal of Human Biology adlı bilimsel dergide yayımlanan bu makalede tek sebep olarak psikolojik etkilenme gösteriliyor.

        9

        HASTALAR BİLGİ SAKLIYOR:

        Okuduklarım içerisinde en çok dikkatimi çeken araştırma Clemson Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiş. 105 hasta üzerinde yapılan istatistiki incelemede hastaların % 49’unun bile bile hekimlere yanlış bilgi verdiği tespit edilmiş. Geçen hafta Journal of General Internal Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan bu ilginç araştırma, hekimleri şaşırtan gerçekleri şöyle özetliyor: Hastalar kliniğe ilk başvurduklarında hastalığın doğru teşhisine ve tedavisine anahtar olacak soruları nedense dürüstlükle yanıtlamamaktalar. Özellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, kürtajlar, sinir hastalıkları, kötü alışkanlıklar gibi dile getirmekten rahatsızlık duyulan sorunlar saklandığından hekimin tedavi başarısı büyük oranda düşmekte

        10

        Bu hastalar aynı zamanda özel sağlık sigortası yapan şirketlere de kendilerini çok sağlıklı göstererek bu hizmetleri yavaşlatmaktalar. Tabii bir de sırf ilaç yazdırmak için sahte baş ağrıları, mide yanmaları, soğuk algınlıklarıyla gelip doktor karşısında neredeyse Oscar ödülü alabilecek beceride hasta rolü yapanlar var. Gerekmediği halde peynir ekmek gibi ilaç tüketme meraklısı hastaların ardında da, ilaç kullanımının yan etkilerini detaylarıyla anlatmayan, hastaların gözünü açmayan sağlık ekibi var elbette. Anlayacağınız her iki tarafın da biribirinden bir şey “saklaması” (söylememesi) söz konusu. Belki bilinmeyen bir şey değil bu, ama % 49 gibi bir oranı görünce şaşırıyor insan...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ