Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Stent sonrası 6 ay çok önemli, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Güllü, kalp damar sağlığı, koroner balon stent,

        Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Güllü, koroner balon stent uygulamalarının, daralmış veya tıkanmış olan damarları açmak için yapılan bir uygulama olduğunu belirterek, bu işlemin koroner anjiyodan hemen sonra yapılabileceği gibi bazı özel durumlarda bir süre erteleme gerektirebileceğini söyledi.

        KORONER ANJİYOYA BENZER BİR İŞLEM

        Prof. Dr. Hakan Güllü, damarın daralmış bölgesine yerleştirilen damar şeklindeki bir balonun burada şişirilerek 30 saniye kadar beklendiğini, balon indirildiğinde damarın açık kaldığını, bu açıklığı devam ettirmek içinde damara stent uygulandığını kaydetti. Güllü, "Balon stent işlemleri, hasta açısından koroner anjiyoya benzer bir işlemdir. Lokal anestezi ile yapılır. Hasta genellikle işlem sırasında uyanık olur ve ağrı duymaz" dedi.

        HASTA EN AZ 1 GECE YOĞUN BAKIMDA KALIYOR

        Balon ya da stent uygulama sırasında birkaç dakika süren hafif göğüs ağrısı duyulabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Hakan Güllü, bu ağrının doktor tarafından giderilebileceğini ve hastaların işlem sonrası en az 1 gece koroner yoğun bakımda kaldığını belirtti.

        Balon stent uygulamalarındaki başarı yüzdeleri ile ilgili bilgiler aktaran Prof. Dr. Hakan Güllü, stent uygulanan damarda, ilk bir ayda yüzde 1 tıkanma olabileceğini ve hastanın kalp krizi geçirebileceğini vurguladı.

        6 AY İÇİNDE DARALMAYAN DAMARIN DARALMA İHTİMALİ YOK

        Stent uygulama işleminden 4-6 ay sonra damarda tekrar daralma olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Hakan Güllü, "Tekrar daralma ihtimali normal stentlerde yaklaşık yüzde 20, ilaç kaplı stentlerde ise yaklaşık yüzde 10 kadardır. Stent sonrası daralan damar tekrar balon veya stent uygulamaları ile yeniden açılabilir. Uygulamadan sonra ilk 6 ay içinde damar tekrar daralmadı ise, bu damarın ömür boyu yeniden daralma ihtimali çok düşük" şeklinde konuştu.

        STENT İÇERİĞİNE GÖR DEĞİŞİYOR

        Prof. Dr. Hakan Güllü, genellikle metalden kafes şeklinde yapılan stentlerle ilgili seçeneklerin olduğunu belirterek, konuşmasına şöyle deva etti: "Normal stentler, çelik ya da krom-kobalt alaşımından yapılan stentlerdir ve 6 ay içinde daralma ihtimali yüzde 20 kadardır. Takıldıktan sonra ilk 1 ay içinde üzerleri, damar içi endotel dokusu tarafından canlı hücrelerle kaplanır ve erken tam tıkanma riski ortadan kalkar. Bu stentin istenmeyen tarafı ise, ilk 6 ay içerisinde tekrar tıkanma ihtimalinin yüzde 20 olmasıdır. İlaçlı stentler ise ilk altı aylık tekrar daraltma ihtimalini azaltmak için, stentin üzerine damarın tıkanmasını önleyen ilaçların kaplanmasıyla yapılır. İlaçlı stentlerde ilk 6 ayda damarda tekrar daralma ihtimali normal stentlerin yarısı kadardır. İlaç kaplı stent uygulanan hastalar tıkanma riskini azaltmak için 1 yıl boyunca bu riski azaltacak ilaçlar kullanmalıdır."

        TAKILDIKTAN 1-2 YIL SONRA TÜMÜYLE KAYBOLUR

        Stentlerin 3 aydan sonra takıldığı yerden geri alınmasının çok iyi olacağını ancak bunun mümkün olmadığını ifade eden Dr. Hakan Güllü, bu sorunu çözmek için eriyebilen stentlerin geliştiğini söyledi.

        Prof. Dr. Hakan Güllü, "Eriyebilen stentler, metal yerine vücutta zamanla kaybolabilen laktik asit ya da türevi organik maddelerden yapılır. Damara takıldıktan 1-2 yıl sonra tümüyle kaybolurlar. Sonuçta damar duvarında yabancı madde kalmaz ve 2 yıl geçtiğinde damar hiç müdahale edilmemiş gibidir. Eriyebilen stentlerin kötü yanı, tüm stent işlemlerinde kullanılamamaları ve pahalı olmalarıdır" dedi.

        İŞLEMİN ARTMASI BYPASS AMELİYATINI GEREKTİREBİLİR

        Günümüzde stent teknolojisinin oldukça geliştiğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Güllü, konuşmasına şöyle devam etti: "Genellikle çoğu damarların balon ve stent ile açılabilmesi mümkün olmakla birlikte, işlemde kullanılan stent sayısı çoğaldıkça, stent uzunluğu arttıkça ve kompleks işlemler yapılması gerektikçe stent işlemi hasta için daha riskli hale gelebilir. Bu hastaların uzun dönemde daha sağlıklı olabilmeleri için bypass ameliyatı olmaları daha doğru olabilir."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ