Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Gebelik depresyonu bebeğe zarar veriyor!, Gebelik Depresyonu, Depresyon ve Gebelik

        Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, kadınların ortalama yüzde 24'ünün hamilelikte, gebelik depresyonu ile mücadele ettiğini belirterek, "Gebelik dönemi depresyonu; hamilelik durumu nedeniyle fizyolojik, duygusal ve hormonal değişikliklerden dolayı yaşanan bir duygu durum bozukluğudur. Bu, bebeği de etkileyebilir." dedi.

        Gebelik depresyonu ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul, şunları söyledi: "Gebelik döneminde oluşan depresyona müdahale edilmez ise doğum sonrası depresyon riski artmaktadır. Bu durum maalesef çoğunlukla tespit edilememektedir. Bu nedenle gebelik depresyonunun belirtileri iyi bilinmelidir. Gebeliğin ilk dönemlerinde görülen belirtiler ise şunlardır; uyku ve iştah değişiklikleri, duygulanım ve anksiyete durumlarında dalgalanma, aşırı yorgunluk, aktivitelere karşı ilginin azlığı, konsantrasyon güçlüğü, işlevselliğini yerine getirememe şeklinde görülür. Gebeliğin son dönemlerine doğru bu belirtilere doğumla ilgili kaygılar da eklenir. Birey depresif belirtilerin yanı sıra yaşadığı mide bulantısı, mide ağrısı, baş ağrısı gibi yakınmaları da oldukça fazla bir şekilde yaşamaktadır."

        Gebelik döneminde görülen depresyonun nedenlerini anlatan Ertuğrul, "Genetik faktörler; gebe olan kadının ailesinde depresyon öyküsü, psikolojik faktörler, önceden depresyon hikayesi, gebeliğe yönelik olumsuz duygular, önceden yaşanmış psikolojik rahatsızlıklar, sosyal faktörler, stres, aile içi sıkıntılar, ekonomik problemler, aile içi şiddet, eş ile ilgili sıkıntılar. Hormonal faktörler, östrojen, progesteron ve TSH hormanlarının gebelik döneminde yükselmesi. Yapılan araştırmalar sonucunda bu dönemde görülen depresyonun, çocukta bazı gelişim problemlerine, uyku bozukluklarına, emmede yaşanılan sıkıntılara, anne babaya bağlanmada problemlere, davranış bozukluklarına, kısacası zor çocuk olmalarına sebep olabileceği görülmüştür." şeklinde bilgi verdi.

        Psikolog Ertuğrul, çok genç yaşta meydana gelen gebeliklerde depresyonun görülme sıklığının daha fazla olduğunun altını çizerek, "Bununla beraber daha ileri yaştaki gebelerde, daha çok çocuğun özbakımı ve hamilelik süreciyle alakalı düşüncelerden dolayı depresif hal ortaya çıkmaktadır." dedi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ