Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuğunuz 37.5 derece ateşte bile havale geçirebilir, Çocuklarda Yüksek Ateş

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Çocuklarda ateş yükselmesi anne-babalar için büyük kâbus. Yaygın inanışlarsa yarar yerine zarar veriyor. Ateşli çocuğa soğuk duş yaptırmak ateşi daha da artırırken, ateşi düşürmek çocuğu havaleden korumuyor. İşte detaylar...

        Çocuklarda yüksek ateşle birlikte gelen halsizlik, üşüme ve terleme gibi belirtiler ebeveynlere büyük endişe veriyor. Uzmanlar ise ateşin belli bir süreyi ve şiddeti geçmediği takdirde bir tehlike oluşturmadığını belirtiyor. Yüksek ateş deyince en korkulan durumlardan olan ateşli havaleler hakkında çok sayıda doğru bilinen yanlış bulunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Emre Mercan, “Yüksek ateşin havaleye neden olacağı ve ateşi düşürmenin havale riskini azaltacağı inanışı doğru bir inanış değildir” diye konuşuyor.

        HAVALE GENETİKLE İLGİLİ

        Ateşin vücutta var olan bir hastalığa karşı tepki olarak yükseldiği belirtiliyor. Bu nedenle vücutta artan ateş tek başına bir tehlike oluşturmuyor. Ancak küçük bebeklerde ateşin şiddeti, hastalığın kötü gidişatının habercisi olduğu için bu noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Daha büyük yaştaki çocuklardaysa ateşin şiddeti ile hastalığın ciddiyeti arasında bir ilişki bulunmuyor. Dr. Yunus Emre Mercan, “Yaygın olan inanışın aksine; ateşli havale geçirme riski ile ateşin şiddeti arasında bir bağlantı yoktur” diyor. Bu noktada havale geçirme riskinin ateşin yüksekliğinden çok çocuğun genetik yapısıyla ilgili olduğu gözleniyor. Genetik eğilimi olan çocuklarda 37.5 derece ateşte bile havale görülebileceği belirtiliyor. Aynı şekilde daha önce ateşi çok yükselmiş ve havale geçirmemiş çocuklar için havale riski bulunmuyor. Dr. Mercan, ateşi düşürmekle ateşli havale riskinin azaltılamayacağını unutmamak gerektiğine dikkat çekiyor.

        Çocuğunuzun ateşini 5 adımda kontrol altına alın

        1. Bol sıvı verin: Ateş vücutta ciddi sıvı kaybına neden olduğu için çocuğa miktarda sıvı takvigerekiyor. Bebek hâlâ emziriliyorsa daha sık aralıklarla emzirme öneriliyor.

        2. Giysilerini çıkar: Titremenin eşlik ettiği ateşlerde çocuğun üşüdüğünü düşünerek üzerini örtmenin hatalı bir yaklaolduğu belirtiliyor. Bu durumun üşümekten çok ateşin vücudu titreterek derecesini yükseltmeye çalışmasından kaynaklandığına dikkat çekiliyor.

        3. Ateş düşene kadar saçını ıslak tutun: Özellikle çocuklarda başın vücuda oranı yetişkinlere göre daha büyük olduğu için, saçlı deriyi ıslatmanın ateşin düşürülmesinde etkili olduğu gözleniyor. Bu durumda ateş 37.9 derecenin altına düşene kadar saç kurudukça başın devamlı ıslatılması tavsiye ediliyor.

        4. Ilık duş yaptırın: 39 derecenin üzerinde ateşi olansoğuk suyla banyo yaptırmanın damarlarda büzüşmeye neden olarak ateşi daha fazla yükseltebileceği belirtiliyor. Bu riskten kaçınmak ve ateşi düşürmek amacıyla ılık duş yaptırılmasının faydalı olacağı vurgulanıyor.

        5. Duştan sonra hemen kurulamayın: Duş sonrası vücuttaki ateşin ciltteki suyun buharlaşması yoluyla düşeceği belirtiliyor. Ancak duşun ardından çocuğun üzerine derhal havlu örtmenin bu avantajı engellediğine dikkat çekiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ