Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Oyunun çocuğunuza 5 eşsiz katkısı, Bebeğiniz televizyon ve bilgisayara yenik düşmesin!
        1

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Oyunun çocuk gelişimine katkısı öyle büyük ki! Oysa günümüzde anne babaların yoğun çalışma temposu ve gelişen teknoloji artık çocuk dünyasını da istila etmeye başladı. Evciliklerin yerini tabletler, televizyon ekranlarından taşan hazır kahramanlar alır oldu. Elbette çocuğunuz bilgisayardan, teknolojiden uzak kalmasın; ne de olsa devir teknoloji devri.

        2

        Ama siz siz olun dozunu kaçırmasını da engelleyin ve onu kendi hayal dünyasının kahramanı olmaya teşvik edin.

        Çocuk ve Genç Psikiyatristi Dr. Özlem Şireli, oyunun doğumdan itibaren tüm çocukluk süresince eşsiz katkılar sağladığını vurguluyor. Dr. Özlem Şireli, oyunun çocuk gelişiminde 5 önemli katkısını haberturk.com’a anlattı.

        3

        1- Zihinsel ve sosyal gelişimi artırıyor

        Çocukla karşılıklı, göz teması kurarak düzenli gerçekleştirilen oyun aktiviteleri zihinsel ve sosyal gelişimi için çok etkili. Oyun süresince aynı coşkuyla, çocuğun yönlendirmeleri doğrultusunda, gerektiğinde rehberlik de ederek oyuna katılan ebeveyn hem çocuğun dil ve konuşma becerilerinin artmasını hem de kavram, renk, şekil gibi pek çok şeyi rahatlıkla öğrenmesini sağlayabiliyor. Yaşa uygun ve doğru seçilen oyuncaklar ‘kırıp dökse’ bile materyali keşfetmesi, araştırması ve inceleme özelliği kazanması açısından faydalı.

        4

        2- Çevreyle iletişimi güçlendiriyor

        Çocuklar duygu ve düşüncelerini en iyi oyun yoluyla ifade ettiklerinden onlarla iletişim kurabilmenin en sağlıklı yolu da oyun. Anne babalar bu oyunun bir parçası olabilirse bu etkileşim şekli sayesinde çocuk daha iyi anlaşıldığını farkediyor. Hem kendini daha iyi ifade etmeyi öğreniyor hem de karşısındakilerin sözel ve sözel olmayan mesajlarını daha iyi okuyabiliyor. Oyun sayesinde deneyimlenen bu etkileşim tarzı, çocuğun çevresiyle olan iletişimini de artırıyor.

        5

        3- Dikkat süresini uzatıyor

        Birebir ve düzenli olarak oyun oynanması çocuğun hem dikkat gelişimini artırıyor hem de dürtü kontrolü gelişimini destekliyor. Özellikle masa başında oynanan oyunlar, dikkati ile ilgili sorunlar yaşayan çocuklar için iyileştirici etki gösteriyor.

        6

        4- Hayata hazırlıyor

        Çocuk oyun yoluyla kuralları, kurallara uymayı, beklemeyi, kendini ifade etmeyi, karşısındakini anlamayı, sorun çözmeyi, rolleri deneyimliyor. Bu deneyimlemeler oyunlar aracılığıyla ne kadar nitelikli ve düzenli olursa çocuk da hayata o kadar iyi hazırlanmış oluyor.

        7

        5- Ruhsal anlamda onarıyor

        Oyunu kendini ifade etme biçimi olarak kullanan çocuk; içsel çatışmalarını, korkularını, kaygılarını da oyunun ögeleri olarak kullanarak açığa çıkarıyor. Çocuk ve Genç Psikiyatristi Dr. Özlem Şireli "Çatışmaların ve korkuların oyun yoluyla deneyimlenmesi, çocuğun sağlıklı savunma mekanizmaları geliştirmesini ve varolan sorunun üstesinden gelmesini kolaylaştırır" diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ