Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Dünya mutfağından zayıflama sırları, fransa mutfağı, japonya mutfağı, iskandinav mutfağı, akdeniz mutfağı, zayıflama formülleri
        1

        Fransa

        Baget ve brie’ye rağmen Fransız kadınları Avrupa’nın en düşük vücut kütle endeksine sahip. Fransa’da yaşayan sağlık ve yemek blogu yazarı Mary Brighton ‘Fransızların zevk için yediği doğru ama krema, peynir ve şarabı ölçülü tüketiyorlar’ diyor.

        2

        Zayıflama Sırları

        Yavaş yiyin:
        Fransızlar ortalama 42 dakikada yemek yiyor. Brighton yavaşlamam için Fransızların üç aşamalı yemek tarzını benimsememi öneriyor. Salatayla başladım, makarnadan biraz yedim ama birazını bıraktım ve elma ile tamamladım. Müzik dinlemek de yemeği 5-6 dakika uzatıyor. Beyninizin yemek yediğinizi algılaması 20 dakika kadar zaman alıyor.

        3

        En çok öğlen yemeğine ağırlık verin: Fransızların kahvaltısı az miktarda ama öğlen yemeği önemli. Dr. Steven Jonas, çorba, salata, en az bir sebzeyle birlikte tavuk ve hafif bir tatlı yediklerini belirtiyor. Akşam yemeği daha hafif ve genelde akşam 8-9 arasında yeniyor. İnsanlar öğlen yediklerini gün boyu yaktıklarından genelde depolanarak yağa dönüşmüyor.

        4

        Kendinize iyi davranın. Fransızlar her yemekten sonra kendilerini biraz tatlıyla ödüllendiriyor. Bir parça bitter çikolata ya da bir espresso… Brighton ‘Bu beyninize yemek yeme vaktinin bittiği işaretini veriyor’ diyerek açıklıyor. ‘Bu şekilde kendinize iyi davranmak günün geri kalanında fazladan atıştırmanızı engelliyor’.

        5

        Japonya

        Ülkenin obezite oranının %4’ün altında olmasına şaşmamalı. Geleneksel beslenme biçimleri dünyanın sağlıklıları arasında. Dr. Miller özellikle Okinawa bölgesinde yaşayanların Amerikalılara oranla 100 yaşına kadar yaşama ihtimallerinin 4-5 kat fazla olduğunu belirtiyor

        6

        Zayıflama Sırları

        Çorbayla başlayın:
        Çorba kahvaltı dahil her öğünün başlangıcı. Washington’dan beslenme uzmanı Rebecca Scritchfield çorbanın daha uzun süre tok hissetmenizi sağladığını ve günlük kalori alımınızı düzene soktuğunu ifade ediyor.

        7

        Tabağınızı renklendirin: Dr. Lalita Kaul "Healthy Heart South Asian Diet" (Güney Asya Sağlıklı Kalp Diyeti) adlı kitabında ‘Japonlar beş rengi bir araya getirmeye çalışıyor: kırmızı, mavi-yeşil, sarı, beyaz ve siyah’, diyor. Tabağınızı renklendirmek daha düşük kalorili, daha çok lifli meyve ve sebze tüketmek anlamına geliyor.

        8

        Doyunca durun: Japonlar tabaktaki yemeği bitirmeyi önemsemiyor. ‘%80 doyana kadar ye’ diye bir özdeyişleri var. Bunu uygulamak zor ama Scritchfield’in şu önerisi size yardımcı olabilir: ‘Tabağınıza ancak normalde yiyeceğinizin yarısı kadar yemek alın. Ve bitirdikten sonra 5 dakika bekleyerek hala yemeye ihtiyacınız olup olmadığına karar verin.

        9

        İskandinavya

        İsveç, Norveç ve Danimarka halkları Avrupa’nın en düşük obezite oranlarına sahip nüfusları arasında. Danimarkalıların yalnızca yüzde 13.4’ü, Norveçlilerin ise yüzde 10’u obez. İzlandalıların ise Amerikalılara kıyasla %50 daha az oranda kalp hastalığı ve diyabet yüzünden öldüğü biliniyor

        10

        Zayıflama Sırları

        Ekmeğinizi iyileştirin:
        İskandinavya’nın en sevilen ekmeği çavdardan. İki çeşit lif vardır; çavdardaki gibi çözünür olan ve buğdaydaki çözünemez. İkisi de doyduğunuzu hissettirir ama çözünür olan kolestrolü ve glisemik tepkiyi azaltarak kan dolaşımındaki glukoz oranını azaltır. Böylece daha az acıkırsınız.

        11

        Balığı seçin: Danimarkalılar Amerikalıların iki katı kadar balık tüketiyor. Deniz ürünlerinin diğer protein kaynaklarına göre kalorisi ve yağı daha azdır. İskandinav ülkelerinde popüler olan ringa, ton, somon, uskumru, morina gibi balıklar kalp dostu omega 3 bakımından zengindir.

        12

        Manava uğrayın: Sadece yazın değil. İskandinav diyeti soğuk iklim sebzeleriyle dolu; lahana, karnıbahar, kara lahana, Brüksel lahanası ve mantar gibi. Fırında kızarmış pancarı greyfurt ve fesleğenle, Brüksel lahanasını soya sosu ve balla vog tavada kızartarak denedim.

        13

        Akdeniz

        Bir araştırmada 25 hafta boyunca geleneksel Akdeniz yemekleri yiyenlerin (sağlıklı yağlar, tam tahıllılar, yağsız etler) vücut ağırlıklarının yüzde 8’ini verdiği ortaya çıktı.

        14

        Zayıflama Sırları

        Yağ değiştirin:
        Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi sızma zeytinyağı, iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Vücut yararlı besinleri işlemek için yağa ihtiyaç duyar.

        15

        Baharatlandırın: Akdeniz yemeklerinin lezzeti taze otlardan gelir – fesleğen, dereotu, defne yaprağı, rezene ve nane. Bu kilo verdiren gizli silahların lezzetleri sayesinde yüksek kalorili malzemeler kullanmanıza gerek kalmaz. Tuz, şeker ve tereyağını çok kullanırım. Ama artık haftada en azından bir otu öğünlerime dahil ediyorum. Kişniş yapraklarını chili ile yiyerek, ekşi krema sosunu gereksiz kılmayı başardım.