Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Burger hastası Nadir'e "nadir" çözüm, Burger Hastalığı, İlginç Hastalıklar

        Sigara içmekten kaynaklanan bir damar rahatsızlığı olan Burger hastalığına yakalanan 28 yaşındaki Nadir Türkoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen ve dünyada az sayıda klinikte uygulanan laparoskopi yöntemiyle bacağını kaybetmekten kurtuldu, yeniden yürümeye başladı.

        İzmir'deki bir otelde çalışan ve 4 yıldır sigara içen Nadir Türkoğlu, bir halı saha maçında arka kas adalesi yırtıldıktan sonra ağrı ve yürüyememe şikayetleriyle doktorlara başvurdu ancak uygulanan tedavilere rağmen sağlığına kavuşamadı.

        Son olarak DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne giden Türkoğlu, Burger adı verilen ve sigaranın neden olduğu damar hastalığının bulunduğunu, ameliyat olmazsa bacağını kaybedeceğini öğrendi.

        DEÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Silistreli başkanlığındaki ekip, ameliyat masasına yatan Nadir Türkoğlu'na dünyada az sayıda klinikte, Türkiye'de ise DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan laparoskopik sempatektomi yöntemini uyguladı.

        Karın bölgesindeki 3 küçük kesikten girilerek yapılan ameliyat sayesinde Nadir Türkoğlu, yürümesini kısıtlayan sinir düğümcüklerinden kurtuldu ve 2 günde ayağa kalkarak yürümeye başladı.

        "50 metre yürüyemiyordum"

        Nadir Türkoğlu da hastalanmadan önce günde 1 paket sigara içtiğini, bir süre sonra 50 metre bile yürüyemez hale geldiğini, ancak hastalığı uzun süre anlayamadıklarını söyledi.

        Çalışma ve sosyal hayatını çok etkileyen hastalığından kurtulduğu için mutlu olduğunu ifade eden Türkoğlu, şöyle konuştu:

        "Sigara içmeyi bıraktım, içilen yerde de durmak tehlikeli. Bugün ameliyattan sonraki 12. günüm, artık yürümekte sıkıntı çekmiyorum, ağrı da kalmadı. İnşallah yakında halı saha maçı da yapmak istiyorum. Bundan sonra artık yürümek, koşmak isterim."

        "Hastalığı sigaraya alerji şeklinde düşünebiliriz"

        Nadir Türkoğlu'nun doktoru Prof. Dr. Erdem Silistreli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bacaklarında ağrı ve ayağında yaralarla hastaneye başvuran Nadir Türkoğlu'nun Burger hastası olduğunu belirtti.

        Genelde genç ve orta yaş erkeklerde görülen hastalığın sigaraya bağlı olarak küçük damarlarda ciddi tıkanmalara yol açtığını, yürüme mesafesini kısalttığını, kangrene neden olduğunu anlatan Silistreli, hastalığın genelde 30 ve 40'lı yaşlarda başladığını ifade etti.

        Burger hastalarının yüzde 90'ında bypass şansı bulunmadığını söyleyen Prof. Silistreli, şu bilgileri verdi:

        "Hastalığı sigaraya alerji şeklinde düşünebiliriz. Nadir Bey geldiğinde yürüme mesafesinde kısıtlılık vardı ve sağ ayağında yaralar açılmak üzereydi. Bu tür hastaların yüzde 90'ında bypass şansı olmaz. Bacağa giden sempatik sinirlerin düğümleri çıkarılır, damarlarda genişleme sağlanır. Açık ameliyatta karnın yarısını oluşturan kesi yapılırdı. Biz bunu artık laparoskopi yöntemiyle yapıyoruz. Biri 1,5 diğerleri ise 1'er santimlik 3 yerden ışıklı cihazlarla skopik kamerayla girip düğümcükleri çıkarıyoruz."

        Sigara içerse bacağını kaybedecek

        Erdem Silistreli, laparoskopik sempatektomi yöntemiyle hastaları büyük yaralardan kurtardıklarını, Nadir Türkoğlu'nun da ameliyat sonrası 2 gün içinde sağlığına kavuştuğunu aktardı.

        Çalışmalarını karın içindeki damar ameliyatlarında da devam ettirmeyi amaçladıklarını kaydeden Erdem Silistreli, damar sertliği bulunan ileri yaş hastaları ile anoverizma hastalarının da aynı yöntemden faydalanabileceğini ifade etti.

        Silistreli, Burger hastalarının sigaraya içmeye devam ederse bacaklarını kaybedebileceklerini de sözlerine ekledi.

        Sigara bırakma tedavisi alanlara müjde

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ