Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Spor yapanlar dikkat!, Spor Yapan İnsanlar, Spor Yapmak, Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

        Havaların soğumasıyla beraber spor yapanlar, açıkhavadan spor salonlarına geçiyor. Birçok kişi, egzersiz yapmak için çeşitli yollara başvuruyor. Spor salonlarında spor ve egzersiz dışında beslenme için de çeşitli yöntemler sunuluyor. Ergojenik destekler, bunların başında yer alıyor ancak bunlar bilindiğinin aksine fayda, değil zarar veriyor. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülbin R.Nalçakan, spor yapanlarda günlük enerji ve protein ihtiyacının fazla olduğuna değinerek, bunun yanlış şekillerde karşılandığını belirtti.

        Protein takviyelerinin performansa doğrudan etkisi bulunmadığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Nalçakan, "Eğer kas kitlesini arttırmak istiyorsak, normal beslenmedeki protein miktarını çok az yükseltmemiz yeterli olur. Spor yapan birçok insanın amacı kas kitlesini arttırmak değil, vücudundaki fazla yağı yakmaktır ancak illâ kas kitlesini attırmak istiyorsanız, bunun için önce altyapı kurmanız lazımdır. Her oturduğunuz öğünde protein yiyor musunuz, önce ona bakmanız gereklidir." şeklinde konuştu.

        SALON PSİKOLOJİSİ: SİHİRLİ ÜRÜNLER

        Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı yetişkin bireylerin kilo başına 0,8 gr. protein almasının yeterli olduğunu belirtmesine rağmen tüketim kültürüne spor ve sağlık da karıştırılarak pazarlanan ürünlerin sihirli gibi tanıtıldığını ifade eden Nalçakan, modaya uygun bir "salon psikolojisi" oluşturulduğunu söyledi. Spor yapanların, kas geliştirebilmek için protein miktarını en fazla 2 gr.'a kadar arttırmasının doğru olduğunu belirten Nalçakan, "Bu arttırımın doğal yolla yapılmasını öneriyorum. Dışarıdan protein takviyesini önermiyorum, çünkü karaciğere etki ediyor. Salonlarda öğrencilerimiz de çalışıyor, bir şekilde ek takviyelere yönlendiriliyorlar. Alınacaksa iyi değerlendirerek alınmalı ancak gerek de yok. Vücuda giren proteinin ne kadarının kullanıldığı çok önemli. Onu tespit etmeden fazladan yükleme yapmak, karaciğerde sorun yaratıyor. Bunun etkileri hemen ortaya çıkmıyor. Dengesi bozulan karaciğer, yıllar sonra sağlık sorunlarına sebep oluyor. Vücuda giren her suni ürün karaciğeri yoruyor." dedi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ