Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Kilo almadan sigarayı bırakabilirsiniz, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Hacer Özkan, sigara, sigarayı bırakma
        1

        Pek çok sigara tiryakisi, bu kötü alışkanlığı bırakmamalarının sebebinin kilo alma korkusu olduğunu söylerler. Kilo almayı, sigara içmekten daha tehlikeli bulurlar. Bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Günde bir paket sigaranın sağlığınız için taşıdığı riski eğer normal kilonuzdan en az 65 kilo daha fazla olursanız taşırsınız. Birden 65 kilo almak da mümkün değildir.

        2

        Genellikle sigarayı bırakanlar ilk başta birkaç kilo alırlar. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, sigarayı bırakan erkeklerin yüzde 61'i, kadınların ise yüzde 51'i sigarayı bıraktıktan sonra bir-iki kilo almaktadır. Ancak sigarayı bırakanların yüzde 23'ü de kilo vermektedir.

        3

        Sigara içenler kilo almaz çünkü sigara bazı gıdalardaki faydalı maddelerin vücutta kullanılmasını engeller. Sigarayı bırakınca kilo almanın sebebi bu gıdalardan daha fazla faydalanılmasıdır. Nikotin, metabolizmayı da etkiler ve tiryaki daha çabuk kalori yakar.

        4

        En iyi yaklaşım, kilo alma ihtimalini göz ardı ederek, sigarayı bırakmaktır. Belki de en fazla bir-iki kilo alırsınız ya da hiç kilo almazsınız. Egzersiz yapın. Hem sigarayı bırakmak hem de hayat tarzınızda değişiklik yapmak zordur. Yine de sigarayı bırakmadan önce spora başlamak ve bıraktığınız dönemde buna devam etmek çok faydalı olacaktır. Spor yapmak, hem kilo almanızı engelleyecektir hem de sigarayı unutmanıza yardımcı olacaktır. Deneyin, göreceksiniz.

        5

        Şeker tüketiminizi azaltın. Çok sıkı bir rejim uygulamanıza gerek yok. Çok sıkı bir rejim yaparak kendinizi zorlamak yerine sadece yeme miktarınız azaltın ama her şeyi yiyin. Şekerli şeylerden uzak durun ve yediğiniz meyve miktarını arttırın. Kan şekeri miktarınız düzelecektir ve canınız daha az şeker isteyecektir.
        Yeme alışkanlığınızı değiştirin.

        6

        Daha küçük porsiyonlarda yemek yeyin. (örneğin, daha küçük tabaklar kullanın) Daha yavaş yemek yeyin, sofrada yemeğini en son bitiren siz olun. Her lokmadan sonra çatalınızı bırakın. Daha büyük bir su bardağı kullanın, her lokmadan sonra bir yudum su için. Tatlı yerine meyve yeyin. Yemeğinizi bitirir bitirmez sofradan kalkın. Yemekten sonra sigara içmemek için yürüyüş, diş fırçalama, bulaşık yıkama gibi şeyler yapabilirsiniz.

        7

        Yemek aralarında havuç, salatalık, lahana vb çiğ sebze yeyin. Daha erken yatmaya özen gösterin. Abur cubur yemeyin. Hareket edin. Araba kullanmak yerine yürümeyi tercih edin. Sabahları koşun. Ev işlerine yönelin.

        8

        Sigarayı bırakmak için her şeyden önce gerçekten bırakmayı istemeniz gerekli. Eğer gerçekten sigarayı seviyor ve bırakmak için ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, başarmak için gerekli olan en temel şeye, yani isteğe sahipsiniz demektir.

        9

        Sigarayı severken onu bırakmak istemek mümkündür. Yapmayı sevdiğiniz ama zararlı olduğu için yapmadığınız şeyleri düşünün. Örneğin; hızlı araba kullanmayı seviyor olabilirsiniz ama tehlikeli olduğunu biliyorsunuz ve yapmıyorsunuz. Sigara içmeyi seviyorsunuz ama sizin için çok tehlikeli olduğunu biliyorsunuz.

        10

        "Sigarayı o kadar seviyorum ki, bırakma isteği duyamıyorum" diyebilirsiniz. Ama bunu yapmanın bazı kolay yolları var: Sigaranın size sağladığı yararları bir liste haline getirin. Aklınıza gelen tüm faydalarını yazın. Sonra da sigarayı bırakmazsanız karşılaşacağınız ve şu ana kadar sigara bağımlılığınız yüzünden başınıza gelen kötü şeylerin bir listesini yapın. Sigara bırakmak istemenizi sağlayan sebepleri bir liste haline getirin.

        11

        En başa "Daha uzun yaşamak için" diye yazın. Diğer sebepler ise, "çocuklarıma iyi örnek olabilmek için", "para biriktirmek için" vb. olabilir. Herkesin hayatında bir değişiklik yaparken kuvvetli bir motivasyona ihtiyacı vardır. Eğer sigarayı neden bırakmak istediğinizi, kesinleştirirseniz, başarmanız daha kolay olacaktır. Yaptığınız bu üç listeyi her gün okuyun. Bu listeler motivasyonunuzu güçlendirecektir.

        12

        Bir doktordan randevu alın ve size sigaranın sağlınıza yaptığı tüm yıkıcı etkileri ayrıntılı bir şekilde anlatmasını isteyin. Eğer mümkünse, sigara içen bir kişinin ciğerlerinin resmine bakın. Ayrıca, doktorunuzdan size, sigarayı bırakarak kazanacağınız şeyleri anlatmasını da isteyin. Bunları bir doktordan duymak üstünüzde çok etkili olacaktır.