Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Türkiye’de 5 milyon KOAH’lı var, Lütfi ERDOĞAN, KOAH, KOAH hastası, KOAH tedavisi, KOAH belirtileri

        Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        Nefes yollarında mikrobik olmayan iltihaplanmaya bağlı oluşan bir akciğer hastalığı olarak tanımlanan KOAH’a (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ilişkin rakamlar korkutuyor. Sağlık Bakanlığı ve Türk Toraks Derneği’nin ortak çalışmasına göre, dünyada 50 milyon insanı etkileyen KOAH, Türkiye’de 40 yaş üstü her 5 kişiden 1’inde görülüyor. Bu, ülke çapında 5 milyona yakın KOAH hastasının varlığı anlamına geliyor, ancak sadece 300 ya da 500 bini hastalığından haberdar. Türkiye’de ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alan KOAH, tüm dünyada her yıl 3 milyona yakın insanın yaşamını yitirmesine yol açıyor.

        Tütün, toz, duman ve evlerde kullanılan odun ile tezek benzeri yakıtlardan çıkan duman nedeniyle akciğerlerde oluşan iltihap, zamanla büyüyerek KOAH’a dönüşüyor. Erken tanı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltabiliyor. Sigara içen veya tozlu ortamlarda bulunan, öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birine sahip 40 yaş üstü kişilerin, bir hekime başvurarak nefes ölçüm testi yaptırmaları öneriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ