Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Astımı olanlar soğuk havalara dikkat!, astım, alerji, kış mevisimi, soğuk, Çocuk Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, soğuk hava, çocuk hastalıkları
        1

        Soğuk hava astım hastalarında nefes darlığına neden oluyor. İnsanların vakitlerinin büyük bir kısmını kapalı mekanlarda geçirdiği, kaloriferlerin yandığı soğuk kış günlerinde, sıcak bir ortamı yünlü battaniyeyle ve tüylü halılar üzerinde geçirmek isteyen astım hastalarını birçok tehlike bekliyor.

        2

        Soğuk havadan en çok etkilenen hastaların başında astımlı çocuklar geliyor. Soğuk hava astımlı çocuklarda bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Çocuk Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony iç ve dış mekânların astım ataklarını artırabildiğini söyleyerek uyarıda bulundu:

        3

        Soğuk hava nedeniyle hastalanmasın diye dışarıya az çıkarılan ve vakitlerinin çok büyük bir kısmını kapalı mekanlarda geçiren çocukların, alerjik ve astım atakları artabilir. Ev tozu akarının, küf mantarlarının, evcil hayvanların ve ev içi kimyasallarının hastalığı tetikler.

        4

        Dışarıda soğuk havaya maruz kalanlardaysa, mevcut hassasiyet artar solunum yolu enfeksiyonuna neden olur. Soğuk havalarda burundan nefes almanın zorlaşır, burundan gelen hava ısıtılarak alt solunum yollarına iletilmez, soğuk hava bronşları daha çok daraltır.

        5

        Alerjik hastalar bu dönemde daha fazla nezle ve grip geçirilebilir ve çocukların her türlü alerjik astım atakları tetiklenir. Soğuk havalarda ısınmak için kullanılan yakıtlar havada uzun süre asılı kalıyor ve hava kirliliği oluşturarak astım ataklarını artırır.

        6

        ASTIM ATAKLARINI ÖNLEMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT

        1- Ev içi ortamlarını mümkün olduğunca ev tozu akarlarından, küf mantarlarından, hayvan tüylerinden, sigara dumanından ve diğer kimyasallardan arındırmak,

        2- Astımlı çocukları kışın kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre bırakmamak,

        3- Çocukların savunma sistemini güçlendirecek şekilde sağlıklı, doğal, organik beslenmesini ve bol sebze, meyve tüketmesini sağlamak,

        7

        4- Astımlı çocukları hasta insanlardan uzak tutmak,

        5- Sonbaharda doktor kontrolü ile grip aşısı yaptırmak,

        6- Çocukları, çok soğuk havalarda zorunlu olmadıkça dışarıda bulundurmamak,

        8

        7- Dışarı çıkıldığında ağız ve burun bölgesinin atkı ile kapatmak,

        8- Astım ataklarının en sık görüldüğü kış aylarında düzenli hekim kontrollerini yaptırmak,

        9- Hekimin ön gördüğü koruyucu ilaçların düzenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak,

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ