Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Alternatif Tıp Şifayı evinizde yetiştirdiğiniz bitkiyle bulun, Şifalı Bitkiler, Alternatif Tıp, Bitkilerle Tedavi

        Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde, kış aylarında hastalıklardan korunmak için tüketilen bitkilerin yetiştirilip satılmasının yanı sıra, açılan kurslarla bu türlerin nasıl kullanılacağı öğretiliyor.

        Tropikal iklim koşullarında yetişmesinden dolayı kışın büyümesi zor olan zencefil, ana vatanı Malezya olan melisa, ülkemizde yetişemeyen kırmızı muz, mango, avokado gibi türlerin de yer aldığı Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, adeta bitki müzesi görevi görüyor.

        Bahçede görevli Uzman Biyolog Tuğçe Ağba, 14 dönüm arazi üzerine kurulan Türkiye'nin ilk tıbbi bitkiler bahçesinde bir kısmı burada yetişen bir kısmı da yurt dışından gelen yaklaşık 800'e yakın bitki türü bulunduğunu söyledi.

        Biyo çeşitliliğin artılmasının amaçlandığı bahçede bitki türlerini korumaya çalıştıklarını vurgulayan Ağba, "Tohum ve fideleri iklim açısından en uygun yere dikip büyümesini ve çoğalmasını sağlıyoruz. Neredeyse Türkiye'yi dolaşsak bulabileceğimiz bitkiler var. Bitkilerin devamını sağlamaya çalışıyoruz. Bahçenin asıl amacı tıbbi bitkilerin tanıtılıp ne şekilde kullanılacaklarını aktarmak. Bahçemiz her zaman ziyaretçilere açık" diye konuştu.

        Ağba, turunçgiller, trabzon hurması, kırmızı muz, mango ve papaya gibi tropikal ve subtropikal ürünlerin İstanbul'un şartlarına uygun olmadıklarını dile getirerek, serada sabit bir sıcaklıkta tutulan bu türlerin özel korumayla yetiştirildiğini anlattı.

        "Ihlamuru 10-12 saat bekletmek gerekir"

        Zencefil, limon otu olarak bilinen melisa, lavanta, ıhlamur, biberiye, kekik, nane, osmanlı çileği ve civan perçemi gibi güncel olan ve evlerde kullanılan türlerin de bahçede yetiştirildiğini vurgulayan Ağba, şöyle devam etti:

        "Ev ve bahçe ortamında yetişen bu türlerin fidesini satıyoruz. İsteyenler evlerinde yetiştirerek kışlık çaylarını elde edebilirler. Bu bitkilerin tedavi amaçlı kullanılan kısımlarını kurutuyoruz. Bunları da kurslarımızda kullanıyoruz, ürün çok ise aynı zamanda satıyoruz. Kurslarımızda bitkilerin nasıl kullanacağını öğretiyoruz. Kış dönemi hastalıklarında kullanılan bitkilerle tıbbi çay demlemeyi öğretiyoruz. Örneğin ıhlamurun sıcak suyla temas halinde üst solunuma olan tedavi kısmı yok oluyor. Ihlamuru soğuk ya da oda sıcaklığındaki suda 10-12 saat bekletiyoruz. İçmeden önce de bir dakika kadar ılıtıp kullanıyoruz."

        Gönüllü bahçıvanlık

        Uzman Biyolog Tuğçe Ağba, bahçede gönüllü bahçıvanlığın da uygulandığını anlattı. Hem çocukların hem de yetişkinlerin katılacağı bu etkinlikte bahçıvan olmak isteyenlerin bahçedeki günlük işlere yardım ettiklerini ifade eden Ağba, "Bu şekilde hem ilgileri hem de bilgileri artıyor. İstanbul'da toprağa dokunan insan sayısı az. Toprakla uğraşmak insanlara terapi gibi geliyor. Bahçede bu imkanı sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

        Bahçede devam eden 170 çalışma olduğunu aktaran Ağba, yaz ve bahar dönemlerinde okul gruplarına etkinlikler düzenlendiğini, eğitimler sayesinde çocukların bitkinin dikilmesi, sulanması, nasıl saksı kullanılacağı gibi konularda bilgilendirildiğini kaydetti.

        Ağba, damlama, yağmur ve hortumla sulama yapılan bahçede güneş saati ve onun altında da tabiat takvimi olduğunu belirterek, temel alınan ve eski zamanlardan beri kullanılan bu takvimden yararlanarak bitkilerin yetiştirildiğini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ