Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık 'Ağız kokusu birçok hastalığın habercisi olabilir', Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, Ağız kokusu, ağız kokusu nedenleri, diş çürüğü

        Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, ağız kokusunun birçok hastalığın habercisi olduğunu belirtti.

        Ağız kokusu insanları en çok rahatsız eden hastalıklar arasında yer aldığını ifade eden Ulaşdemir, bunun farklı birçok sebebi ve birçok hastalığın habercisi olabileceğini kaydetti. "Ağız kokusunun sebebi, ağızda üreyen bakterilerden kaynaklanan hidrojen sülfür bileşikleridir." diyen Ulutaşdemir, "Dişlerde çürük olması, yemeklerden sonra ağzın iyi yıkanmaması, ağızdaki gıda artıkları, diş eti iltihapları, ağız mukozasından dökülen hücreler kokunun oluşumunda en önemli faktörlerdir." dedi..

        Ağız kokusunun diyabet, karaciğer, böbrek, üst solunum yolu, mide hastalıkları gibi birçok hastalığın ilk habercisi olabileceğine dikkat çeken Ulutaşdemir, "Böbrek hastalarının, karaciğer yetmezliği olanların da ağız kokusu olabiliyor. Üst solunum yolu hastalıklarında ağız kokusu çok sık meydana gelebiliyor. Burun tıkandığında hasta ağızdan nefes alıyor, ağzın içindeki dinamik tamamen bozuluyor. Diş çürükleri de ağız kokusuna neden olabiliyor." diye konuştu.

        Ağız kokusunun tedavisi ile ilgili uyarılarda bulunan Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, şunları ifade etti: "Ağız hijyenine dikkat etmek gerekiyor. Diş ve dil fırçalamak, dişlerin arasını temizlemek, diş eti iltihaplarını tedavi ettirmek çok önemli. Ağız kokusu olan hastalar, sigara içmeyi azaltmalı, zararlı gıdalardan uzak durmalı, düzenli aralıklarla beslenmeli ve sık sık hekimlere başvurmalı."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ