Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Anneler dikkat!, Çocuklarda Astım, Astım Belirtileri, Astım Tedavisi, Çocuklarda Öksürük

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Göğebakan, öksürüğün görülme sıklığı kış aylarında özellikle çocuklarda artış gösterdiğini hatırlattı. Göğebakan, "Çocuklarda öksürük basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi ciddi tabloların da habercisi olabilir. O nedenle tedavi edilmeyen öksürük çocuklarda astıma neden olabilmektedir." dedi.

        Çocuklarda öksürüğün nedenleri ve tedavisi hakkında açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Göğebakan, "Öksürük, sık karşılaşılan bir hastalık belirtisi olup, boğaz ve solunum yollarını temizlemeye yarayan bir reflekstir. Şiddetli bir soluk vermeyle birlikte gırtlağın kapanmasını sağlayan ses tellerinin kasılmasıyla oluşur. Eğer çocukta öksürük 3 günde gerilemediyse, öksürük ateşle beraber seyrediyorsa ve süreç gece uykusunu etkiliyorsa hemen bir hekime başvurulmalıdır. Önemli olan nokta öksürüğün sebebini bulup tedaviyi bu şekilde planlamaktır. Bu doğrultuda öksürüğün süresi, sıklığı ve şekli yakından takip edilmelidir. Çocuklarda tedavi edilmeyen öksürük astım gibi daha kronik ve kalıcı rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir." açıklamasında bulundu.

        Dr. Mustafa Göğebakan, çocuklarda öksürüğün nedenlerini şöyle sıraladı: "Alerjik nedenler. Burun tıkanıklığı. Enfeksiyon. Yabancı cisim yutmak. Tümör, yapısal anomaliler ve kistik fibroz olarak belirtilebilir. Çocuklarda öksürüğü dindirmek için şunları yapabilirsiniz; Çocuklara bol su verilmeli. Çocuğun odası her gün havalandırılmalı. Burnu sık sık tuzlu suyla temizlenmeli. Kalorifer üzerine su dolu bir kap koyulmalı. Yün ürünler kullanılmayıp, evde hayvan besleniyorsa tüyleri temizlenmeli. Yastığının seviyesi yükseltilmeli. Evde sigara içilmemeli. Odası uzun süre nemlendirilmemeli. Oda ısısı artırılmamalı. Buhar yapan cihazlar kullanılmamalıdır."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ