Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Gebelik diyabetine dikkat edin, Op. Dr. Hüseyin Mutlu, gebelik diyabeti, gebelik diyabeti testi, gebelik diyabeti nedir, Güneş AKSÜS, gestasyonel diyabet

        Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN

        Gebelikte diyabet problemleri kadınları heyecanlandıran bir konu. Son dönemde diyabetle ilgili çıkan haberler kafanızı karıştırmış olabilir. Bu kafa karışıklığını gidermek için güvendiğim bir isim olan Op. Dr. Hüseyin Mutlu'nun söylediklerini sizlerle paylaşıyorum.

        Gebelikte şeker hastalığı (diyabet) nedir?

        Gebelik diyabeti gebelik esnasında ortaya çıkan şeker metabolizma bozukluğudur. Gebeliklerde yüzde 3 ila 10 civarında görülmektedir. Gebelik diyabeti, gebelik esnasındaki diyabet olgularının yüzde 90'ını oluşturmaktadır.

        Gebelikteki şeker metabolizmasında ne gibi değişiklikler meydana gelir?

        Gebelikte büyümekte olan bebek, anne kanındaki şekeri plasenta yoluyla aktif olarak çekmektedir. Yemekler arasında ve açlıkta bile bu aktivite devam ettiğinden gebelikte ani şeker düşmeleri meydana gelebilir. Gebelik ilerledikçe şekere de ihtiyaç artmaktadır. Östrojen, progesteron ve koryonik somatomammotropin gibi plasenta hormonlarının artışıyla ensüline direnç artar.

        Gebelikte saptanmayan ve kontrol edilemeyen şeker, diyabette bebek üzerinde ne gibi sorunlar meydana getirebilir?

        Yüksek şeker düzeyleri nedeniyle bebekte ensülin düzeyleri artar bunun neticesinde iri bebek meydana gelebilir. Doğumda omuz ve sinir yaralanmaları meydana gelebilir.

        Gebelikte görülen diyabet nasıl teşhis edilir? Yüksek risk grubunda olmayan gebelerde 24-28 gebelik haftaları arasında 50 glikoz tarama testi ve 1 saatlik tokluk şekeri tahlili yapılır. Tanıyı 100 gr yükleme testiyle koyuyoruz. Şeker tarama testinde açlık kan şekeri alındıktan sonra 50 gram glikoz ihtiva eden şekerli bir sıvı içirilmekte ve 1 saat sonra tekrar şeker tahlili için kan alınmaktadır. Kan şekeri değeri açlık 95 mg/ dl ve 50 gram glikoz sonrası 140 mg/dl altında ise test normaldir. Eğer 1 saatlik değer 140 üzerinde ise test pozitiftir. Gerçek tanı için 3 saatlik şeker yükleme testi yapılmalıdır.

        Yüksek risk grubunda olan gebelere ne zaman ve hangidurumlarda şeker testi yapılması gerekmektedir?

        Ailede diyabet olması

        Önceki hamilelikte gestasyonel diyabet tanısı konmuş olması

        Anne adayının yaşının 35’ten fazla olması

        Polikistik over sendromu olan anneler

        Önceki doğumunda 4000 gr üzerinde bebek dünyaya getiren anneler

        Hamilelikte sigara içimi gestasyonel diyabet için risk faktörleridir.

        Gebelik diyabetinin takibi nasıl yapılmaktadır?

        Endokrinoloji uzmanı ve kadın doğum hekimi ile birlikte takibi gerekir. Diyet, ensülin, şekeri azaltan ilaçlar ve şeker düzeyleri ile birlikte anne rahmindeki bebeğin takibi periyodik aralıklarla yapılmaktadır. Annenin kan şekeri seviyelerindeki denge bebeğin sağlığını etkileyebilir. Bebeğin gelişimi, sağlığı ultrasonografi, doppler ve nonstress test adı verilen testlerle takip edilmektedir.

        Çocuğum sağlıklı besleniyor mu?

        Klinik Psikolog Pınar Mermer ile verdiğimiz ‘Çocuğum sağlıklı besleniyor mu’ eğitimi devam ediyor. Ocak ayındaki eğitimi sömestr tatili nedeniyle şubata erteledik. Eğitim 17 Şubat Salı günü saat 11.00’de başlayacak. Interaktif olan bu eğitimde ebeveynler, bazen çocuklarının bazen de kendilerinin hikâyelerini dinliyor. Çocuğunuz çok yemek yiyorsa ne yapmalısınız? Hiç yemek istemiyor, sizinle savaşıyor mu? Yoksa çok mu yemek seçiyor? İştahlı çocuk iştahsız çocuk nasıl olur? Çocuklar ve yemek arasındaki ilişki nasıl oluşur? Sağlıklı bir mutfakta ne bulunur? Abur cubur ne demektir? Hepsi bu eğitimde.

        Kayıt için bilgi@diyetaktif.com veya 0212 296 12 13’ü arayabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ