Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Diyet Arkadaşınla her şeyi paylaş ama diyetini asla
        1

        "Su içsem yarıyor" diyen arkadaşınız mucizevi bir diyetle bütün kilolarından mı kurtuldu? En iyi bildiğim diyet arkadaşımın diyetidir diyerek arkadaşınızın bünyesine uygun olan diyeti uygulamayın çünkü o diyet sizin sağlıklı beslenmeniz için gereken besinleri içermiyor olabilir.

        2

        Diyetin kişiye özel olduğunu söyleyen Diyetisyen Eda Özçoban, gerek fiziksel özellikler, gerekse günlük yaşamdaki alışkanlıklar ile herkesin birbirinden farklılaştığını ve bu doğrultuda herkesin vücut işleyişi ve ihtiyaçlarının kendine has olduğunu söylüyor.

        3

        Bir başka deyişle, arkadaşınızın diyeti sizin ihtiyaçlarınız ile uyuşmayabilir. Bu nedenle kendi bünyenize uygun, size özel hazırlanmış bir diyet listesi uygulamanız sizin için en sağlıklısı olacaktır.

        4

        DİYET PLANI NEDEN KİŞİYE ÖZEL OLMALI?

        HERKESİN GÜNLÜK ENERJİ İHTİYACI FARKLIDIR

        60 kilo ağırlığında bir kişiyle 90 kilo birinin aynı miktarlarda yemesi doğru olmaz. Kişinin kilo hedefine ulaşabilmesi için günlük enerji ihtiyacına göre tüketim yapması gerekir.

        5

        Bunun için gerekli olan kalorinin hesaplanması da kişinin yaşına, bazal metabolizma hızına, kilosuna, boyuna, fiziksel aktivitesine göre yapılır

        6

        ALIŞKANLIKLAR BESLENME PROGRAMLARINI ETKİLER

        Arkadaşınızla aynı kiloda, aynı boyda, aynı yaşta ve aynı ofiste olsanız bile; beslenme düzeniniz, sabah kalkış ve akşam yatış saatleriniz farklılık gösterecektir. Bu faktörler de diyet listesi oluşturulurken göz önüne alınan kriterlerdir.

        7

        Saydığımız benzerliklere ek olarak bir de arkadaşınızla aynı evde yaşıyor olsanız ve kalkış ile yatış saatleriniz bile aynı olsa bile; bu noktada da sevdiğiniz, tercih ettiğiniz, tüketebildiğiniz ve tüketemediğiniz besinler değişkenlik gösterecektir.

        8

        DİYETİNİZ SAĞLIK SORUNLARINIZA UYGUN OLMALI

        Diyabeti ya da hipertansiyonu olan biri ile olmayan bir kişinin aynı diyet planını uygulaması yanlış olur.

        9

        Söz konusu sağlık sorunlarına göre diyet listesindeki yağ, karbonhidrat, protein oranları da değişkenlik gösterebilir. Kişilerin rahatsızlıklarına göre dikkatli tüketmesi, hatta tüketmemesi gereken besinler vardır.

        10

        DİYET BİR YAŞAM BİÇİMDİR

        Diyet, yazılı olarak verilen bir diyet listesi dışında, birey ile diyetisyen arasında birebir yapılan sözlü bir bilgi alışverişini de içerir.

        11

        Diyetisyenler, baskı altında hissetmemeleri ve daha rahat olabilmeleri için danışanlarının sadece bir kâğıda bağlı kalmamalarını, alışkanlıklarını değiştirebilecek ve gün içindeki tüketimlerini dengeleyebilecek kadar bilgiye sahip olmalarını isterler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ