Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Obezite Türkiye’de erkeklerin % 20’si, kadınların % 40’ı obez, Obezite, Türkiye'de Obezite

        Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Türkiye’deki kanser rakamlarını açıklayan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, “Türkiye’de her yıl 97 bin erkek ve 62 bin kadın kanser oluyor. Erkeklerde en sık görülen kanserler, akciğer ve prostat; kadınlarda ise meme ve tiroit kanserleri” dedi. Ülkemizde erkeklerin yüzde 20’sinin, kadınların ise yüzde 40’ının obez olduğunu söyleyen Gümüş, “Obezite özellikle prostat, kolon, meme, böbrek ve rahim ağzı kanserlerinde etkili” şeklinde konuştu.

        ‘TÜTÜN KULLANIMI YÜZDE 6 AZALDI’

        Sigaranın ise kanser nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını vurgulayan Gümüş, “Tütün kullanımı, başta akciğer olmak üzere mesane, böbrek, pankreas kanserlerini tetikliyor. 15 yaşın üzerindeki 15-16 milyon vatandaşımız sigara içiyor. Mücadele etmezsek, 2030 yılında sigaradan yılda 230 bin ölüm yaşanacak. Toplu yaşam alanlarına yakın alanlarda sigara içilmesini yasaklayacağız. Önlemler sayesinde tütün kullanımında 20 yılda yüzde 6 azalma oldu. Akciğer hastalıkları da yüzde 25 azaldı” ifadelerini kullandı. LÖSEV’in “Bir Tuğla da Sen Koy” sloganıyla yaptığı onkoloji hastanesi konusunda Vakıf ile Sağlık Bakanlığı arasında yaşanan ruhsat krizine de değinen Eyüp Gümüş, “Hastaneler, Sağlık Bakanlığı tarafından planlamayla yapılıyor. ‘Ben buraya bir hastane yapacağım’ diyen herkese izin verilmez. LÖSEV’e 75 yataklı bir hastane izni verilmiş ancak Vakıf daha fazla yataklı hastane yapmak isteyince sorun yaşanmış. Burada izin dışı bir işlem söz konusu “dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ