Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi İş yerinde aktivite şart, Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, iş yerinde fiziksel aktivite, fiziksel aktivite, stres, iş verimliliği, kas iskelet ağrıları

        Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Proğramlar ve Kanser Şube Müdürü Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, günümüzde özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve stresin sebep olduğu aşırı yüklenmenin, kişilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlıklarının bozulmasına neden olduğunu belirtti.

        Bu durumun kişilerin verimliliklerinin azalması ile sonuçlandığını anlatan Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin "Fiziksel aktivite ve egzersiz; koruyucu sağlık yaklaşımının bir aracı olarak bireyin sağlığını geliştiren, gelişmiş durumunu devam ettiren, yorgunluğa ve hastalıklara karşı direncini arttıran hareketlerin toplamıdır. Egzersizin yokluğu ve fiziksel uygunluğunun az olması hastalık ve erken ölümler için çok önemli bir risk faktörüdür" diye ifade etti.

        İŞ İLE İLİŞKİLİ KAS-İSKELET PROBLEMLERİ, BEL-BOYUN-OMUZ AĞRILARI

        Boyundan başlayıp, sırt, bel ve kuyruk sokumunu oluşturan omurganın, vücutta en önemli kemiksel çatı olduğunu, bu yapının herhangi bir seviyesindeki problemin diğerini de etkileyecek ve kişinin fonksiyonlarının bozulmasına neden olacağını aktaran Dr. Zeytin, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Problemler genel olarak ağrı, gerilim ve sertliklerle başlayıp giderek postür denilen duruş düzgünlüğünün bozulmasına, vücudun normal hareketlerinin sınırlanmasına ve kemiksel ve kas yapıda bozulmalara kadar ilerlemektedir. Bu da, kişinin yaşam kalitesini düşürmekte, iş gücü verimliliğini azaltmaktadır.

        Klinik incelemelerde, başın öne doğru kaydığı postür boyun, sırt ve bele ait problemleri beraberinde getirmektedir. Bu anormal pozisyon çiğneme kaslarına, dişlere ve destekleyici tüm yapılara aşırı derecede gerilim yükleyerek, çenede yeniden şekillenmeye sebep olur. Ayrıca bu bozukluk yuvarlak omuzun oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Postural bu dengesizlik tüm omurga boyunca devam etmekte vücudun normal eğriliklerinde, aşırı değişiklikler olmaktadır. Örneğin; sırttaki kamburluk, beldeki çukurlukların aşırılaşması ya da kaybolması gibi. Korunma mekanizması olarak en etkili yön¬tem; bu yanlış postürün engellenmesi, özellikle masa başı çalışanlarda düzgünlük egzersizleri ve germe egzersizlerinin düzenli bir şekilde uygulanmasıdır."

        KAS VE İSKELET PROBLEMLERİNDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPIN

        Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin; iş ile ilişkili kas-iskelet problemlerinden korunmak için önerilerini ise, "Başınızı ve gövdenizi gün içinde dik tutmaya çalışın. Belinizin normal eğriliğini otururken ve ayaktayken sağlamaya çalı¬şın, gün içinde karın kaslarınızı kasarak bel stabilizasyonunu sağlamaya çalışın. Öne eğilirken belden değil kalçalarınızdan eğilin. Bel destekli sandalyeler kullanın. Hızlı hareketlerden kaçının, özellikle hızlıca baş çevirme hareketleri yapmayın. Uzun süreli durağan postürlerden kaçının. Sık sık oturma pozisyonunuzu değiştirin, ayağa kalkın. Belinizle dönme hareketi yapmayın. İş arasında periyodik aralıklar verin. Size önerilen egzersizleri günde en az 3 kez 5-6 defa tekrar edin. İş yerinde ergonomik düzenleme de önem taşımaktadır. Işıklandırma, havalandırma, büro malzemeleri seçimi ve yer¬leştirmesi konusunda özen gösterilmelidir" diye sıraladı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ