Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Çocuklar tablet kullanmalı mı?, tablet, çcuklarda tablet kullanımı, Çukurova Üniversitesi, çocuk gelişimi, tablet pc
        1

        Tablet bilgisayarların okul öncesi eğitimde, çocukların öğrenmesinde destekleyici olarak kullanılmasını inceleyen Çukurova Üniversitesi'nden bilim insanları deneyler sonrası ortaya çıkan sonuçları kamuoyu ile paylaştı. Araştırmada ortaya çıkan sorunları tespit eden araştırmacılar uygulamaya yönelik öneriler geliştirerek, tablet bilgisayarların çocuk merkezli eğitime katkı sağladığını savundu.

        2

        Çukurova Üniversitesi Bilim İnsanları yaptıkları araştırmanın sonuç bildirisini ise 5 başlık altında toplayarak şu şekilde açıkladı:

        1- BİR HİKAYE DAHİLİNDE KULLANILIRSA DAHA FAYDALI OLUR

        Hayal gücü bilgiden önemlidir. Hikayeleştirilerek yapılan Tablet PC oyun etkinlikleri, çocukların hayal güçlerini işe koşmalarını teşvik edilebilir.

        3

        2- BİRLİKTE KULLANIM TEŞVİK EDİLMELİ

        Çocuklar arasında bireysel farklılıklar olduğu için, bu sorunu aşmak amacıyla akran öğrenmesi teşvik edilmeli ve birbirlerine yardım eden, destekleyen gruplar oluşturulmalıdır. Sınıf içerisinde uygulama zamanı boyunca akran öğrenmeleri gerçekleşmektedir. Çocuklar akranlarıyla gerek etkileşim yoluyla birlikte çalışarak, birbirlerine rehber olarak, gerekse de birbirlerini gözlemleyerek öğrenmişlerdir. Bu nedenle etkileşimli birlikte kullanım önerilmektedir.

        4

        3- HAREKETSİZ KALMAK ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR SORUNDUR

        30 dakikadan sonra çocuklar hareketsiz kalmakta zorlanıyorlar. Çocukların anatomik yapısı uzun süreli olarak sandalyelerde oturmaya uygun olmadığından ve çocuklar fazla enerjilerini harcamaya yani hareket etmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Çocuklar tablet bilgisayarı bırakmak istemediklerinden ayakta gezerek ya da masa üzerine yatarak kullanma gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bunu önlemek için çocuklara uzun süre kullandırılmamalıdır.

        5

        4- TABLET KULLANIM SÜRESİNE AİT SINIRLAR

        Çocukların gelişimleri açısından değerlendirildiğinde tablet kullanımına belirli bir sınır getirilmesi gerekmektedir. Tablet PC kullanımı el becerileri ve ince motor gelişimlerini desteklediği gibi tek yönlü uzun süreli kullanımı durumlarında çocuğun sosyal-duygusal gelişimi, dil gelişimi ve kaba motor gelişimi gibi diğer gelişim alanlarını sekteye uğratması da mümkündür.

        6

        Bu bağlamda özellikle okul öncesi dönemdeki çocukların günde 40 dakikadan fazla tablet PC ile oyun oynamamaları gerekmektedir. Ayrıca Tablet PC'lerin her gün kullanıldığında bazı çocuklarda hızla bağımlılığa dönüştüğü, hayatının ayrılmaz bir parçası olduğuna dair örneklere literatürde rastlanmaktadır. Bu nedenle Tablet PC'lerin okul öncesi çocuklara her gün değil haftada en fazla 3-4 gün kullandırılması daha uygundur.

        7

        5- ÇOCUKLAR ARASI ZORBALIĞA DİKKAT EDİLMELİDİR

        Uygulamalar sırasında bazı çocukların diğer çocuklara baskı kurdukları ya da baskı kurmaya çalıştıkları gözlenmiştir (Tablet PC'yi daha uzun süre kullanma, paylaşmak istememe, diğerlerine ya da diğer cinsiyetten olana oyun seçiminde fırsat tanımama vb.). Bu bağlamda grup etkinliklerinde rotasyonun bu olumsuz durumun etkilerini en aza indireceği öngörülmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ