Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları 'Anne sütü, kronik hastalık riskini azaltıyor', anne sütü, anne sütünün önemi, anne sütü hangi hastalıklardan koruyor, kronik hastalıklar, obezite

        Beslenme ve Diyet Uzmanı Senem Döz, obezitenin insan vücudundaki yağ hücrelerinde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddî risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm oranlarının kaçınılmaz olarak yükselmesi ile karakterize bir hastalık olduğunu belirtti. Obezitenin vücut sistemleri ile psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık problemlerine neden olduğunu kaydeden Döz, "Obezite hipertansiyon, koroner arter, safra kesesi, yumurtalık ve meme kanseri, kolon ve prostat kanserleri gibi birçok hastalığı sebep olabilmektedir." dedi.

        Obezitenin son yıllarda ülkemizde arttığına dikkat çeken Döz, "Obeziteye daha çok aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo–kültürel etmenler, gelir durumu, hormonal ve metabolik etmenler, genetik etmenler, psikolojik problemler, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, sigara-alkol kullanma durumu, doğum sayısı ve doğumlar arası süre neden olmaktadır." diye konuştu.

        'ANNE SÜTÜ OBEZİTE VE KRONİK HASTALIK RİSKİNİ AZALTIR'

        Anne sütünün obezite ve kronik hastalıkları azalttığını vurgulayan Döz, obezitenin gelişmesinde dikkat edilmesi gereken faktörlerden birinin de yaşamın ilk yıllarındaki beslenme şekli olduğunu dile getirdi. Yapılan çalışmalarda, obezitenin görülme sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranlarda olduğunu aktaran Döz, "Anne sütü verme süresinin, tamamlayıcı besinlerin türü, miktarı ve başlama zamanlarının obezite oluşumunu etkilediği görmekteyiz. Anne sütü çocuğun kısa ve uzun dönemde obezite ve kronik hastalık riskini azaltıyor." diye konuştu.

        Obezite oluşmadan korunmanın büyük önem taşıdığını belirten Döz, obeziteden korunmanın aslında, çocukluk çağında başlaması gerektiğini vurguladı. Döz, şöyle dedi: "Çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. Obezite tedavisinde kullanılan yöntemler vardır bunları 5 grup altında toplayabiliriz. Bu yöntemler; tıbbi beslenme, davranış değişikliği tedavisi, farmakolojik tedavi, cerrahi, egzersiz tedavisi."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ