Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Bu çocuklar yıllardır "pasta, börek ve gofret" yiyemiyor, Çölyak, Çölyak Hastalığı, Çocuklarda Çölyak

        Antalya'da Mehmet-Nuriye Eroğlu çiftinin 7 çocuğundan 4'ü, gluten proteini bulunduğu için hayatı boyunca ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve gofret yemelerini engelleyecek Çölyak hastalığıyla mücadele ediyor.

        Gaziantep'de yaşayan Mehmet (44) ve Nuriye Eroğlu (34) çiftinin 11 yaşındaki çocukları Mustafa Eroğlu, kronik hale gelen halsizlik ve ishal rahatsızlığı nedeniyle gittiği hastanede Çölyak (Yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan sindirim sistemi hastalığı) teşhisi kondu. Doktorlar, Eroğlu'nun hayatı boyunca glutensiz gıdalarla beslenmesi gerektiğini aksi takdirde hayatını kaybedeceğini bildirdi. Mustafa'nın hastalığından bir süre sonra kardeşleri Murat (14), Muazzez (16) ve 18 yaşındaki Mahmut'da da aynı rahatsızlığın olduğu tespit edildi. Aile, tedavi için Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesine geldi.

        Mustafa 7, Murat 5, Mahmut ve Muazzez ise 2 yıldır glutensiz ekmek yiyor

        Anne Nuriye Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığın bir tedavisinin olmadığını, çocuklarının ömürleri boyunca glutensiz yiyecekler yemek zorunda olduğunu ifade etti. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan Mustafa ve Murat için 80, Mahmut ve Muazzez için ise aylık 72 lira gıda yardımı aldıklarını anlatan Eroğlu, eşinin de inşaat işlerinde çalıştığını, kazandıkları parayla sadece çocuklarına glutensiz un alabildiğini dile getirdi.

        "Glutensiz makarna, pasta, börek var ancak alamıyoruz"

        Marketten aldığı glutensiz un ile çocuklarına günde 3 defa ekmek yaptığını anlatan Eroğlu, "Her gün 4 çocuğum için 20 liralık glutensiz un alıyorum. Bu unla da sadece ekmek yapıp karınlarını doyuruyorum. Benim elim yorulmaz. Ölünceye kadar onlara ekmek yaparım. Çocuklarımın canı bazen pasta ve gofret çekiyor. Glutensiz pasta ve gofretler var ancak alamıyoruz. Benden bu yiyecekleri istedikleri zaman çaresiz kalıyorum. Glutensiz gıdalar çok pahalı. Normal undan pasta yapsam çocuklarım hemen rahatsızlanıyor. Çocuklarımın beslenmesi için yardım bekliyorum" dedi.

        İlkokul öğrencisi 11 yaşındaki Mustafa ise, "7 yıldır annemin yaptığı ekmekleri yiyorum. Hiç çikolata yemedim. Yiyebileceğim çikolata var ama alamıyoruz. Çikolata yiyebilmeyi isterdim" dedi.

        Çölyak hastalığı nedir?

        Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan, yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Hastalığa buğday, arpa, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin ince bağırsakta parçalanamaması neden olmaktadır. Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz diyettir. Glutensiz diyette buğday, çavdar ve arpa unu gıdalarının tüketilmesinin kesinlikle yasak olduğu hastalıkta bunun yanı sıra sakız, diş macunu, şeker, çikolata gibi ürünlerde de hastaları etkileyecek düzeyde gluten içerebilme ihtimali bulunduğu için hastaların bu ürünler üzerindeki uyarılara dikkat etmesi gerekiyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ