Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Prof. Dr. Tezer Kutluk, Çocuklarda kanser ile ilgili açıklama yaptı

        Türkiye'de, çocukluk çağında görülen kanserlerin tedavisinde başarı oranlarının önceki yıllara kıyasla artış göstererek, yüzde 70'lere ulaştığı bildirildi.

        Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tezer Kutluk, ''15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü'' dolasıyla yaptığı açıklamada, dünyada her yıl 200 bin, Türkiye de ise 3 bin çocuğun kansere yakalandığını belirtti.

        Çocuklarda görülen kanser türlerinde ilk sırayı lösemi, ikinci sırayı beyin tümörleri, üçüncü sırayı lenfomaların aldığına işaret eden Kutluk, çocuk kanserlerinde tedavide başarı oranlarının yetişkin kanserlerine göre daha yüksek olduğuna dikkati çekti. Kutluk, son 20 yıldaki gelişmeler ve bugünün tıp teknolojisiyle çocuk kanserlerinin tedavisinde başarı oranlarının gelişmiş ülkelerde yüzde 85'lere ulaştığını bildirdi.

        Hastalığın tanısında yaşanan gecikmeler ve hizmete erişimdeki sorunlar nedeniyle başarılı tedavi konusunda dünya ortalamasının yüzde 50 civarında kaldığını ifade eden Kutluk, Türkiye'de bu oranın yüzde 70'i bulduğunu, bunun da önemli bir başarı olduğunu dile getirdi.

        Wilms ve Hodgink tümörlerinde yaşam şanslarının yüzde 90'ı aştığını anlatan Kutluk, ''1960'lı yıllarda 10 lösemili çocuktan ancak birisi kurtarılırken, bugün artık 10 lösemili çocuğun 9'unun hastalığı tedavi edilmektedir'' şeklinde konuştu.

        Kutluk, ''Çocuk kanserleri önemli ölçüde tedavi edilebilir hastalıklar grubuna girmiştir. Tedavilerdeki başarı oranları her geçen gün artmaktadır. Ebeveynler umutsuzluğa kapılmamalıdır'' ifadelerine yer verdi.

        Gerek erişkin gerekse çocuk kanserlerinde erken tanının çok önemli olduğunu vurgulayan Kutluk, tedavi başarısını olumlu etkileyen erken tanı için halkın bilgi düzeyinin ve farkındalığının artırılmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ