Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Üzeyir Özlük, aileleri göz tembelliği hakkında uyarıda bulunuyor

        Çocukların bilgisayar, laptop ve tablet gibi cihazları kullanmasının gözü bozup bozmadığı iddialarına açıklık getiren uzmanlar, ailelerin en çok dikkat etmesi gereken konunun göz tembelliği olduğunu söyledi.

        Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Üzeyir Özlük, çocuklarda göz muayenesinin çok önemli olduğunu belirterek, "Bebek doğduğunda, ebe arkadaşlarımız, bebeğin gözünde anormal bir durum olup olmadığını belirliyor. Göz muayenesi aslında doğar doğmaz yapılmış oluyor. Çocuklarda en geç 4 yaşında göz muayenesi yapılması şart. Çünkü 8-9 yaşlarında tespit edilen göz rahatsızlıkları kalıcı olabiliyor. Bunun tedavisi mümkün olmayabiliyor. Onun için çocuklarda ilkokul öncesi en az bir defa, ondan sonra da göz hekiminin tavsiyesine göre muayene yapılması uygun olur" dedi.

        ÇOCUKLARDA EN KRİTİK YAŞ 0-9 ARASI

        Ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli konunun göz tembelliği olduğuna işaret eden Özlük, "Göz tembelliği bir gözün diğer göze göre bütün düzeltmelere rağmen iyi görememesi ya da çok zayıf görmesidir. Bunun en mühim sebebi, gözlükte iki göz arasında çok farklı numaralar olmasıdır. Bir gözü eğer diğer gözden çok farklıysa beyin o gözü kullanmıyor. Biz gözün görme hücrelerinin gelişme safhasında, yani 8-9 yaşa kadar o eksiği tamamlamazsak, zayıf gözün görme kapasitesini artıramıyoruz. Bunun için çocuklarda ilk göz muayenesi çok önemli" ifadelerini kullandı.

        "BİLGİSAYAR, TABLET, LAPTOP VE TELEVİZYON GÖZÜ BOZMAZ"

        Özlük, tablet ve bilgisayarların çocukların gözünü bozup bozmadığı yönündeki soruya ise, "Çocukların aşırı derecede bilgisayar, laptop, tablet gibi cihazları kullanması gözü bozmaz. Ancak, çocuk televizyona çok yakın bakıyorsa, aslında, 'Benim gözüm bozuk' demek istiyordur. Yani televizyonu yakından seyreden çocuğun, televizyonu yakından izlediği için gözü bozulmuyor, aksine gözü bozuk olduğu için televizyona yakından bakıyor. Bu bir bulgudur aslında. Tabiî ki bilgisayar, laptop, tablet ve televizyon gibi cihazların kullanılmasına belli bir sınırlandırılma konulmazsa, kuru göz gibi bazı rahatsızlıklar olabilir, ama kırma kusuru açısından bilgisayar kullanılması gözü bozar demek doğru değil" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ