Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Prof. Dr. Recep Akdur, okul çağındaki çocuklarda 4 grup sağlık sorununun risk oluşturduğunu belirtti

        Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, okul çağındaki çocuklarda 4 grup sağlık sorununun risk oluşturduğunu belirterek, "Anne, baba ve öğretmenlerin okul çağındaki çocukların sağlığını korumak için solunum yolu enfeksiyonları, ishal, kas-iskelet sistemi hastalıkları ve beslenme bozukluklarına karşı dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.

        Akdur, yaptığı açıklamada, sağlığın eğitim hayatındaki başarı için ön koşul olduğuna dikkati çekerek, okul çağındaki çocukların kalabalık sınıflarda eğitim gördüklerini anlattı.

        Ebeveynlerin çocuklarını okula göndermeden önce vücut sıcaklığını mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini, ateşlendiklerinde, öksürdüklerinde, hapşırdıklarında, ağzı ve burnunda akıntı olduğunda okula göndermemeleri gerektiğini vurgulayarak, "Evde istirahat etmeleri sağlanmalıdır. Bu, hem hasta çocukların çabuk iyileşmesi hem de arkadaşlarına hastalık bulaştırmamaları açısından çok önemli. Anne, baba ve öğretmenlerin okul çağındaki çocukların sağlığını korumak için solunum yolu enfeksiyonları, ishal, kas-iskelet sistemi hastalıkları ve beslenme bozukluklarına karşı dikkatli olmaları gerekiyor" ifadesini kullandı.

        "Teneffüslerde öğrencilerin dışarı çıkması sağlanmalı"

        Akdur, ders saatlerinde yoğunlaşan mikropları azaltmak için en iyi yolun teneffüslerde sınıfları havalandırmak olduğunu dile getirdi.

        Öğretmenlerin ders aralarında pencereleri açarak sınıfları havalandırmaya özen göstermeleri gerektiğine işaret eden Akdur, "Ayrıca öğretmenlerimiz, çocukların sınıf dışına çıkarak temiz hava almalarını sağlamalı, hasta olarak okula gelen çocukları sınıfa kabul etmeyerek derhal sağlık kuruluşuna yönlendirmeliler. Bedeni hareket ettirmek, kan dolaşımını olumlu etkiliyor, bu nedenle öğrenci sağlığı açısından teneffüsler, okuldaki dinlenme ve spor saatleri çok önemli. Teneffüslerde öğrencilerin dışarı çıkmaları ve tazelenmeleri sağlanmalıdır. Okul bahçesi ve çevresinin öğrencileri teşvik edecek güzellik ve düzende olması gerekir" şeklinde konuştu.,

        "İshali önlemede en önemli konu, içme ve kullanma suyudur"

        Akdur, su, gıda ve el temizliğine dikkat edilmemesi nedeniyle ishal için okulların elverişli ortam oluşturduğunu söyledi.

        Okullardaki suyun yeterli ve hijyeninin önem taşıdığını aktaran Akdur, şunları kaydetti:

        "İshali önlemede en önemli konu, içme ve kullanma suyudur. Okullarda içme ve kullanma suyunun temiz olması ve kirletilmeden kullanılması için büyük özen gösterilmelidir. Bu konuda çocukların el ve tuvalet temizliğine dikkat etmesi çok önemli. Bu nedenle de okullarda çocukların sık sık ellerini yıkamalarına imkan tanıyacak sayıda lavaboyla yeterli ve temiz tuvalet kabini bulunması çok önemli. Okul etrafında açıkta gıda satışının önlenmesi, bu konudaki diğer önemli konudur. Ayrıca, okul kantini ve yemekhanesinde çalışanların eşya hijyenine aşırı dikkat etmeleri gerekiyor."

        Akdur, okullarda solunum yolu enfeksiyonları ve ishalden sonra en çok görülen sağlık sorununun yaralanmalar olduğuna dikkati çekerek, çocuklara ani ve dikkatsiz hareketlerden kaçınma alışkanlığı kazandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ