Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Prof. Dr. Oktay Demirkesen, kadınların korkulu rüyası idrar kaçırma hakkında bilgi verdi

        HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Aşırı Aktif Mesane sorunu (AAM), işten ayrılma ve erken emeklilik gibi kararlara sebep olarak günümüzde çalışan kadını en çok tehdit eden rahatsızlıkların başında geliyor. Hastalığın 40 yaş üstü kadınların yüzde 15'inde görüldüğüne dikkat çeken Kontinans Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Oktay Demirkesen, bu hastaların yaklaşık 3'te 1'inde idrar kaçırma sorunu olduğunu belirtti. Demirkesen, "İş verimliliğinde 2 kat azalmaya yol açan aşırı aktif mesane'den yakınan hastaların sadece yüzde 12'si hekime başvuruyor" dedi

        Aşırı aktif mesane sorunu (AAM), çalışan kadınların iş hayatını olumsuz etkileyen sağlık sorunları arasında ilk sıralarda geliyor. Hastalığın belirtileri gün içinde sık idrara gitme, geceleri idrara çıkma, aniden sıkışarak tuvalete zorlukla yetişme veya sıkışma hissiyle aniden idrar kaçırma gibi durumlarla ortaya çıkıyor. Bu belirtilerden herhangi birinin tek başına veya hepsinin herhangi bir kişide bulunması AAM sorununu gündeme getiriyor.

        AYAKTA ÇALIŞAN VE UZUN TOPLANTI YAPANLAR DİKKAT

        Özellikle uzun toplantılar yapan, zamanının büyük kısmını dışarıda geçiren kişiler, iş dünyasında aşırı aktif mesaneden daha olumsuz etkilenen grupların başında geliyor. Yapılan çalışmalarda AAM'nin 40 yaş üzerindeki kadınlarda görülme sıklığının yüzde 15 oranında olduğunu belirten Kontinans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oktay Demirkesen, bu hastaların yaklaşık 3'te 1'inin idrar kaçırma sorunu yaşadığını belirtti. Prof. Demirkesen, 5 ülkede yaklaşık 2 bin 800 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, AAM yakınmaları bulunanlarda işsizlik oranının sağlıklı kişilere kıyasla daha yüksek olduğunun belirlendiğini, bu hastalarda iş verimliliğinin 2 kat azaldığını söyledi. Prof. Demirkesen, özellikle sıkışma tipi idrar kaçırmanın hastalarda depresyon sıklığını yaklaşık 3 kat artırdığını vurguladı.

        Prof. Demirkesen, hastalığın sosyal ve mesleki hayatta aktif kadınların hayat kalitesini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Demirkesen, Sıkça rastlanan tedbir ise tuvalete gitmemek için su alımının kısıtlanmasıdır ki, bu kısıtlama aşırı olduğunda yakınmaları artıracak yanlış bir uygulamadır" şeklinde uyarıda bulundu.

        Demirkesen, rahatsızlıkla ilgili hayat tarzı değişikliği, kilo verme ve pelvik tabanı güçlendirecek egzersizlerin önerilmesi tedavide birinci basamak olarak kabul edildiğini, ikinci basamakta, bu tedaviye ek olarak ilaç tedavisi uygulanmasının yer aldığına vurgu yaptı.

        AAM SORUNU YAŞAYANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ

        * Hayat tarzı değişikliği şart. (Hastanın tükettiği sıvı miktarı ve cinsi başta olmak üzere beslenmesi, tuvalete gitme sıklığını kontrol etme ve idrarını erteleme tekniklerinin öğretilmesi. Şişman hastalar için kilo verme ve spor aktivitelerinin yapılması.)

        * İş ortamlarında çay, kahve, gazlı içecekler gibi mesanede idrarın depolanması için çok uygun olmayan sıvıları bol miktarda tüketmekten kaçınılmalı.

        * Tuvalete gitme sıklığını kontrol etme ve idrarını erteleme tekniklerinin öğretilmeli.

        * Pelvik taban olarak tabir edilen adaleleri güçlendirme egzersizlerinin yapılmalı.

        * Hayat tarzı değişikliği gibi klasik tedavi seçenekleri ve ilaç tedavilerinin [OD1]başarılı olmadığı durumlarda, botulinum toksin A enjeksiyonu tedavisi en önemli seçenektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ