Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Uyku Bilimi Fazla uykunun zararları, sağlıklı uyku düzeni, çok fazla uyumak
        1

        “En doğru miktarı” ayarlamak her ne kadar tartışmalı bir konu olsa da çoğu yetişkin için gecede 7-9 saat arası uyku, fonksiyonların en iyi şekilde işlemesi için uygundur. Ancak sürekli günde 9 saatten fazla uyumak altta yatan bir hastalığın işareti olabilir, ayrıca birçok sağlık sorununa da kapı açar. İşte çok fazla uyumanın neden olduğu en büyük riskler:

        2

        1. Çok fazla uyumak depresyon riskini artırır

        2014'te yetişkin ikizler üzerinde yapılan bir araştırma, uzun süreli uykunun bir kişinin depresyon belirtilerini artırdığını gösterdi. Araştırmaya katılanlardan günde 7-9 saat uyuyanlar yüzde 27 oranında depresif belirti gösterirken 9 saatten fazla uyuyanlarda bu oranın %49 olduğu gözlendi.

        3

        2. Beyni zayıflatır

        2012'de yaşlı kadınlarla yapılan bir araştırma çok fazla veya çok az uyuyanların 6 yıllık bir dönemden sonra beyin fonksiyonlarının kötüleştiğini gösteriyor. 9 saatten çok veya 5 saatten az uyuyan kadınların beyinlerinde 2 yıllık yaşlanmaya eş değişiklikler görüldü.

        4

        3. Hamile kalmanızı zorlaştırabilir

        2013'te Koreli bir araştırma takımı 650'den fazla tüp bebek tedavisi gören kadının uyku alışkanlıklarını inceledi. Günde 7-8 saat uyuyan kadınların hamilelik oranlarının 9-11 saat uyuyan kadınlara göre çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

        5

        Ancak sonuçlar, normal yolla hamile kalmakla ilgili kanıtlar sunmuyor. “Uyku alışkanlıklarının sirkadiyen ritimlerini, hormon salgılamasını ve adet dönemlerini etkilediğini biliyoruz. Ancak kısırlığa etkisini didiklemek biraz daha zor, çünkü denetlemek için çok fazla detay var” diyor endokrinolog Dr. Evan Rosenbluth.

        6

        4. Çok fazla uyku diyabet riskini artırır

        Quebec'te yapılan bir araştırma 8 saatten fazla uyuyan insanların gizli şeker ve 2. tip diyabete yakalanma riskinin 6 yıllık bir zaman içinde günde 7-8 saat uyuyanlara göre 2 kat fazla artığını gösterdi.

        7

        5. Kilo artışına sebep olur

        Aynı araştırma 6 yıllık periyod içerisinde vücut ağırlığı ve kilo alımını araştırdı. Buna göre az ve çok uyuyanlar günde 7-8 saat uyuyanlara göre 6 yıllık süre içerisinde daha fazla kilo aldılar. Günde 9-10 saat uyuyanlar araştırma süreci boyunca yediklerine dikkat edip fiziksel aktivite yapmalarına rağmen 5 kilo aldılar.

        8

        6. Kalbe zarar verir

        2012'de Amerikan Koleji Kardiyoloji buluşmasında sunulan bir araştırmada, günde 8'den fazla saat uyumanın kalp sorunlarıyla ilgili riskleri artırdığı açıklandı.

        9

        Araştırmacılar 3,000'den fazla insanın verilerini inceleyerek fazla uykucuların anjin rahatsızlığına yakalanma riskinin 2 kat fazla ve Koroner kalp yetmezliğine yakalanma risklerinin ise 1.1 kat daha fazla olduğunu gözlemledi.

        10

        7. Çok fazla uyumak erken ölüme neden olabilir

        2010'da yapılan 16 farklı araştırmanın sonucunda araştırmacılar kısa ve uzun süre uyuyanlar arasındaki herhangi bir sebepten ölüm riskine odaklandılar. 1,382,999 kişilik araştırma katılımcısı arasında günde 8 saatten fazla uyuyanların ölüm riskinin 1.3 kat daha fazla olduğu ortaya çıkarıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ