Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Dinlenmiş ve zinde hissetmek için bu alışkanlıkları edinin
        1

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Gün boyu sınır enerjiye sahip, yorgun görünmekle itham edilmeyen ve toplantının ortasında esnemeyen biri olmak istiyorsanız, sağlıklı uykuyla ilişkili bazı alışkanlıkları edinmeniz gerekiyor. Ancak, iyi bir uykuya kafanızı yastığa koyup gözlerinizi kapatarak ulaşacağınızı sanıyorsanız, yanılıyorsunuz.

        2

        İyi dinlenmiş biri olmak için, gün boyunca enerjinizi yükseltip ve gün sonunda uykuyu getirecek rutininizi tasarlamanız gerekiyor. Bunun için, düzenli yatma vaktine alışmak, kafein alımınızı düzenlemek hatta birkaç çift uyku çorabına yatırım yapmanız gerekebilir. İşte dinlenmiş insanların sahip olduğu 11 alışkanlık:

        3

        ERTELEME DÜĞMESİNE BASMAZLAR

        Erteleme düğmesi, yorgun bir kişinin en büyük düşmanıdır: Baştan çıkarıcıdır ve anlık haz sunar. Ancak gün boyu, sizi daha fazla yorgun hissettirir. İlk alarmdan sonra yakalanan uyku, bozulmuş uykudur; kaliteli değildir. Eğer fazladan dakikaların keyfini çıkarmak için alarmı erkene kuranlardansanız bu alışkanlığı bırakmak, sizin için daha yararlı olacaktır. Bunun yerine, alarmınızı daha geç bir zamana kurun ve erteleme dürtüsünü atlayın.

        4

        KAHVALTIDA NADİREN ÇÖREK YERLER

        Yanınızda taşıyabileceğiniz, şekerli hamur işi rahat ve lezzetli olabilir ancak vücudunuzun gün boyu ihtiyacı olan enerjinin yakıtı bu değil. Çöreklerdeki basit karbonhidratlar, hızlı yükseliş sunabilir ancak kısa süre sonra yorgun bir duygu bırakarak çökmeye neden olacaktır. Bunun yerine yüksek proteinli, daha az şekerli (yulaf ezmesi ya da doyurucu yumurta olabilir) bir kahvaltı yapmayı deneyin.

        5

        ÖĞLE YEMEĞİNDEN SONRA KAHVE İÇMEZLER

        Eğer saat 4'ten sonra gelen dayanılmaz çöküşü geçiştirmek için bir fincan kafeine sarılan biriyseniz, kısır döngüyü devam ettiriyorsunuz demektir. Dünün öğlen kafeini, en azından kısmen, bugünkü gecikmenin sorumlusudur; gün içinde geç alınan kafein gece uykuyu zorlaştırabilir. Uzmanlar, kişiye göre farklılık gösterse de, yatmadan yaklaşık 6 saat önce kafeinden kaçınmayı öneriyor. Bunu yapmak gece boyu uyumanızı sağlayacak.

        6

        KESİNLİKLE SİGARA İÇMEZLER

        Düşük kaliteli uyku ve uykuya dalmadaki zorluklar, sigara içmeye bağlı yan etkiler arasındadır. Sigara içmek kan dolaşımına ulaşan oksijeni azaltarak enerji düzeyini bitirir. Ayrıca sigara içenler, uykuda kalma probleminden içmeyenlere göre daha fazla şikayet ederler.

        7

        GÜN İÇİNDE ÇALIŞMA ARKADAŞLARIYLA KONUŞURLAR

        Bazı ofislerde bilgisayar ekranının ardındaki konfordan ayrılmamak kolaydır. Ancak zihninizin bulandığını hissediyorsanız, bir çalışma arkadaşınızla etkileşime geçmek ihtiyacınız olan enerjiyi verebilir. Küçük bir sohbet sizi mutlu ve daha uyanık hissettirebilir.

        8

        Eğer bitkinseniz, bir arkadaşınızdan ofiste sizinle bir tur atmasını rica edin. Hareket etmek ve incelikler, öğle sonrası kafa bulanıklığınızı temizlemeye yardımcı olacaktır, hatta belki arkadaşınız işle ilgili problemlerinizi çözmeye yardımcı bile olabilir.

        9

        UYKU VAKTİNDEN ÖNCE -EN AZINDAN BİRKAÇ SAAT- EGZERSİZ YAPARLAR

        Genellikle, uykunun egzersizle doğrudan ilişkisi vardır: ABD’deki Ulusal Uyku Vakfı’nın 2013’te yaptığı ankete katılan kişiler arasında, fazla egzersiz yapanların daha iyi uyku uyuduğu saptanmış. Bazı insanlar yoğun bir egzersizden sonra uykusuzluk yaşayabilir. Eğer yoğun bir çalışmadan sonra gergin hissediyorsanız, gün içinde erkenden terlemeyi düşünün.

        10

        YATAKTA BİR ŞEY İZLEMEZLER

        Acı gerçek şu ki, bir dizinin tüm sezonunu yatmadan önce izlemek iyi bir uyku getirmez. Bunun nedeni, uzun sürmesi değildir. Cihazınızın ışığı, uykunuzu kaçırır ve sabah uyuşuk bir his bırakır. Kendinize, yatmadan 1 saat önce fişi çekmeye söz verin ve aygıtlarınızı yatak odanızın dışında tutun.

        11

        UYKUYA DALMADAN ÖNCE GÜZEL ŞEYLER DÜŞÜNÜRLER

        Koyunları saymak, en huzurlu gece aktivitesi olmayabilir ancak güzel bir olayı ya da rahatlatıcı bir tatili düşlemek uykunun bastırmasını sağlayabilir. Huzur verici bir plaj ya da güzel bir şelaleyi hayal etmek de daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.

        12

        EVCİL HAYVANLARIYLA UYUMAZLAR

        Köpeğiniz, yatak yasağından hoşlanmayabilir ama dinlenmiş olmanız onun için de yararlı olacak (Örneğin, onu uzun bir yürüyüşe götürebilirsiniz). Huffington Post’ta yer alan bir araştırmaya göre, evcil hayvanıyla uyuyan kişilerin yüzde 30’u, kürklü arkadaşları yüzünden gece en az bir kez uyanıyorlar. Yatakta minik dostunuz olmadan daha rahat uyuyacaksınız.

        13

        ÇORAPLA UYURLAR

        Soğuk bir oda sağlıklı bir uyku için idealdir, soğuk ayaklar değil! Sıcak ayaklar (ve eller) daha çabuk sızmanızı sağlayabilir. Yorganın altına girmeden favori çoraplarınızı ayaklarınıza geçirmeyi unutmayın.

        14

        HAFTA SONLARI ÇOK GEÇ UYANMAZLAR

        Cumartesi gününüzü uyuyarak geçirmek istiyor olabilirsiniz ancak bunu yapmak (ve çok geç saate kadar ayakta kalmak) vücudunuzun doğal saatini değiştirebilir. Bu da uzmanların deyişiyle, “sosyal jet lag”e neden olabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ