Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Kısırlık Op. Dr. Seval Taşdemir, Tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı

        Düzenli bir beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlere tüp bebek tedavisi önerel Op. Dr. Seval taşdemir, tüp bebeğin 45 yaşına kadar uygulanabileceiğini ancak 40 yaşından sonra gebelik şansının azaldığını belirtiyor.

        Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek hakkında merak edilen soruları yanıtladı...

        Düzenli bir beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler, ne zaman tedaviye başvurmalılar?

        Kadının yaşı 35'in altında ve hamile kalmasını etkileyebilecek herhangi bir problemi yoksa bir yıl, yaşı 35'in üzerinde veya geçmişinde hamilelik oluşumunu etkiyebilecek bir problemi varsa altı ay sonra tedaviye başlanmalıdır.

        Tüp bebek kaç yaşına kadar uygulanabilir? İleriki yaştaki kadınlar ne kadar beklemeli?

        Tüp bebek 45 yaşına kadar uygulanabilir. Ancak 40 yaşından sonra gebelik şansının azaldığı bilinmelidir.

        Kadınların üremesini etkileyen faktörler nelerdir?

        En önemli faktör, yaştır. Kadının yaşı arttıkça doğurganlık özelliği azalır. 44 yaşından sonra pratik olarak gebelik şansı çok azdır. Daha önce geçirilmiş cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, yumurtalık ve tüpleri etkileyen enfeksiyonlar da gebelik şansını olumsuz etkiler.

        TEŞHİS DOĞRU KONMALI

        Tüp bebek tedavisi son çare midir?

        Öyle de denebilir. Tüp bebek tedavileri ve çeşitleri, tıbbi gelişmelerin geldiği nokta itibariyle farklı kısırlık sebepleri karşısında oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesine olanak sağlamaktadır.

        Tedaviye başlamadan önce hangi testler yapılır?

        Fizik muayene, kısırlık araştırmalarının en önemli basamaklarından biridir. Kadının jinekolojik muayenesi ve ultrasonografik incelemesinin yapılması, rahim ağzından örnek alınarak patolojik inceleme yapılması, mikrobiyolojik araştırmalar için örnek alınması ve hormon testlerinin yapılması gerekir. Erkeğin ise spermiyogram testi yapılmalı. Ciddi sperm düşüklüğü varsa veya hiç sperm yoksa, hormonal testisleri ve genetik incelemesi muayene edilerek gerektiğinde ultrasonografik incelemes yapılmalıdır. Bunun dışında gerekli durumlarda rahim filmi, histeroskopi, laparoskopi gibi ileri teşhis yöntemleri de kullanılabilir.

        HEKİMİN BAŞARISINI ARAŞTIRSINLAR

        Tedavinin basamakları nelerdir?

        Tüp bebek tedavisi dört basamaktan oluşur:

        1. Yumurtaların geliştirilmesi: Yumurtalıkların uyarılması için hormon ilaçları kullanılır ve fazla sayıda yumurtanın olgunlaşması sağlanır.

        2. Yumurtaların toplanması: Ultrasonografi eşliğinde ve lokal anestezi ile yumurtalar toplanır.

        3. Yumurtaların laboratuvarda döllenmesi: Elde edilen yumurtalar ile erkek eşten elde edilen sperm laboratuvar koşullarında özel besiyerleri içinde bir araya getirilir.

        4. Embriyoların anne adayının rahmine transfer edilmesi: Oluşan embriyolar ince bir katater aracılığı ile anne adayının rahmine transfer edilir.

        Tüp bebek merkezi seçerken nelere dikkat edilmeli?

        Öncelikle hastanın kendisini rahat ve güvende hissedebileceği bir merkeze başvurması, yapılacak tedavinin başarıya ulaşması açısından önemlidir. Çiftlerin başvurdukları merkezin ve hekimin başarısı, gebelik oranı ve hasta memnuniyeti açısından ne düzeyde olduğuna dikkat etmek gerekir. Seçilecek olan merkezin, tüp bebek tedavisinde yapılacak olan bütün işlemler için donanımlı teknolojik alt yapıya sahip olması da çok önemlidir.

        İKİNCİ DENEME İÇİN İKİ REGL GEÇMELİ

        Tedavi ne kadar sürer?

        Süre, yapılacak olan tedavinin çeşidine göre değişebilir fakat ortalama olarak 20-22 gün sürmektedir.

        Tüp bebek tedavisi kaç kere denenebilir?

        Tedavinin denenmesinde üst sınır yok. Yumurtalıklarda yumurta gelişimi olduğu sürece deneme yapılabilir.

        İkinci bir deneme için ne kadar süre geçmelidir?

        Yapılan tedaviye ve anne adayının yaşına bağlı olarak ikinci bir tedavi için geçmesi gereken süre değişiklik gösterir. Genç anne daylarında en az iki regl dönemi beklemek gerekmektedir. Fakat ileri yaştaki hastalarda bu süreyi aza indirmek mümkün olabilir.

        KALAN EMBRİYO DONDURULABİLİR

        Tüp bebek işleminde başarı şansı nedir?

        Başarı kadının yaşına ve embriyo kalitesine bağlıdır. 30 yaşın altında gebelik oranları yüzde 55-60 civarında olup 40 yaşında sonra yüzde 15-20'lere düşer.

        Embriyo seçimi nasıl yapılır?

        Kadın yaşı, embriyo kalitesi, uygulama sayısı ve dondurulacak embriyo varlığına göre seçim yapılır.

        Transfer sonrası artakalan embriyo olursa bunlara ne yapılır?

        Transfer sonrası arta kalan kaliteli embriyolar dondurularak saklanabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ