Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Asya ve Avrupa grip salgınıyla boğuşuyor. 4 milyondan fazla insanı etkileyen salgınının Türkiye’ye gelmesinden endişe ediliyor.
        1

        Asya ve Avrupa grip salgınıyla boğuşuyor. 4 milyondan fazla insanı etkileyen salgınının Türkiye’ye gelmesinden endişe ediliyor.

        Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kenan Keskin, grip ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

        2

        Kalp ve kanser hastaları ile çocuklara dikkat!

        Geçiş dönemi olarak bilinen bahar aylarında grip hastalığı sıklıkla görülmektedir. Yaşanan bu salgın korkulanın aksine yeni bir virüs tipinden kaynaklanmamaktadır. Hastalık bulaştığı kişilerde genel olarak ağır seyreder, yaklaşık 1 hafta istirahat edilmesi gerekebilmektedir. 65 yaşın üzerindeki kişiler, kalp ve kanser hastaları, hamileler, şeker hastaları, böbrek yetmezliği olan kişiler ve sağlık çalışanlarının grip hastalığına karşı daha dikkatli olması gerekmektedir.

        3

        Griple mücadele etmek elinizde

        Gün içinde tüm ihtiyaçlar karşılarken sürekli eller kullanılmaktadır. Eller dış ortamla ve dolayısıyla da hastalık etkeni olan mikropların bulunduğu yüzeyler ve eşyalarla en çok temas eden organdır. Eller aynı zamanda mikropların sıklıkla vücuda giriş kapısı olarak kullandıkları ağız ve burunla sürekli temas etmektedir.

        4

        Ellerin su ve sabun ile yıkanması mikroplardan korunmanın en etkili, en ucuz ve en kolay yoludur. Ancak etkili olabilmesi için en az yarım dakika süreyle ve parmak araları da dahil olmak üzere her yerin iyice yıkanması gerekmektedir. Özellikle tuvaleti kullandıktan sonra, yemek öncesi ve sonrası mutlaka eller hassasiyetle yıkanmalıdır.

        5

        Kalabalık ortamlardan uzak durun

        En fazla solunum yoluyla bulaşan grip virüsünden korunmak için kapalı ve kalabalık yerlerde uzun süre kalmamak gerekmektedir. Ofiste ve okullarda mümkün olduğu kadar ortamı havalandırmak önemlidir. Özellikle toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra yıkama şansı yoksa bile eller antibakteriyel ürünler ve temizleme mendilleri ile temizlenmelidir.

        6

        Sevdiklerinizle uzaktan selamlaşın

        Grip olan kişiler başkaları ile yakın temastan kaçınmalı, hastalığın bulaşıcı olduğu dönemde işe ve okula gitmemelidir. Selamlaşmaların yakın temas ile değil uzaktan yapılması gerekmektedir. Gribe yakalananların belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat etmesi önemlidir.

        7

        Maske kullanmak işe yarayabilir

        Bulaşmayı önlemek için öksürme, aksırma sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalıdır. Eğer mendil yoksa ceket veya giysinin kolu kullanılarak bu yapılmalıdır ve eğer ağız-burun el ile kapatılmışsa, eller su ve sabunla mutlaka yıkanmalıdır.

        8

        Grip olanların cerrahi ya da standart maske takması diğer insanlara virüs bulaşmasının önlenmesine yardımcı olacaktır. Hasta olmayan kişiler hastaların yanına girerken maske kullanmalıdır. Hasta kişilerle tokalaştıktan veya solunum salgıları bulaşmış yüzeylerle temastan sonra göz, burun veya ağıza dokunmak bulaşmaya neden olabilir.

        9

        Kapı kolları ve oyuncakların temizliğine özen gösterin

        Hastalığın bulaşmasını engellemek için masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncak gibi sık dokunulan eşyaların günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi gerekmektedir.

        10

        Günlük kullanılan temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de dezenfekte için etkilidir. Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu gibi eşyaların başkası tarafından kullanılmaması gerekir. Hastanın kullandığı tabak, çatal ve bıçaklar bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

        11

        Antibiyotiğe sarılmayın

        Grip hastalığını antibiyotikler tedavi etmemektedir. Doktor tavsiyesi dışında antibiyotik kullanımı kesinlikle sakıncalıdır. Gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme, kaliteli uyku, yeterli dinlenme ve su tüketimi de çok önemlidir. Gripten korunmanın en etkili, en güvenli ve en ucuz yolunun aşı olduğu unutulmamalıdır.

        12

        Uzun ve ağır geçen bir hastalık dönemine neden olan gribal enfeksiyondan korunmanın yolu bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “ Hastalıklara yakalanmamak için bitki çaylarıyla bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilirsiniz” diyor

        13

        Prof. Dr. Erdem Yeşilada, özellikle bu dönemde kendinizi korumanın ve gereken önlemleri almanızın önemini vurguluyor. Vücut direncini artırıp bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitki çaylarından destek alınması gerektiğini belirten Yeşilada, her gün 2 poşet adaçayı, 2 poşet ıhlamur çayı ve zencefil karışımını çay olarak tüketmeyi öneriyor.

        14

        Gripten korunmak için bu karışımların düzenli kullanılması gerektiğinin altını çizen Yeşilada, soğuk algınlığının ilk belirtileri hissedildiğinde anti bakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan karanfilin özellikle tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Bitki çaylarının soğuk algınlığında etkinliğinin artırılması için mutlaka “şekersiz” tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Yeşilada, şekerin mikropların gelişimini kolaylaştırabildiğini belirtiyor.

        15

        Adaçayı

        Adaçayının içerdiği uçucu bileşenler (sineol vd.) ağız ve boğaz iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) son derece yararlıdır. Ayrıca soğuk algınlığında aşırı terlemeyi azaltır.

        16

        Ihlamur

        Grip denince ilk akla gelen bitkilerden biri de “ıhlamur” dur. Yapılan çalışmalarda ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazıları (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki göstermiştir. Ihlamurun boğazı yumuşatan bazı bileşenleri (müsilaj) de boğazda tahrişi önleyerek soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olur.

        17

        Zencefil

        Bilimsel çalışmalar zencefil içerisindeki bazı bileşenlerin (gingerol, şogaol) kuvvetli iltihap giderici etkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır.

        18

        Karanfil

        Karanfilin içerisinde bulunan uçucu özellikteki öjenolün, ağız ve boğaz mukozası yangılarında yangı giderici; bakteri, mikromantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak ve ağrı hissini hafifletici etkisi söz konusudur.

        19

        Özellikle yine öjenol taşıyan bir başka bitki kısmı olan Seylan tarçını kabuğu ile birlikte soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da yoğun derişimli çayının (yüzde 5-10) gargara olarak uygulanması yararlıdır. Bu ikili karışımın ağız sağlığının korunması, çürümelerin önlenmesinde etkili olabileceği bilimsel araştırmalar ile gösterilmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalarda uçucu yağının antibiyotiklerin etkinliğini artırdığı gösterilmiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ