Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, grip hastalığının Türkiye'de özel bir takip sistemiyle izlendiği ifade edildi

        Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, grip hastalığının Türkiye'de özel bir takip sistemiyle izlendiği ifade edildi.

        Bu sistemle, gribin ortaya çıkması, yaygınlaşması ve azalmasının gözlemlenip ölçüldüğü ve dünya ülkeleriyle birlikte değerlendirildiği belirtilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı bünyesinde uzman kişilerden oluşturulan Grip Bilim Kurulu'nun, 2014-2015 grip sezonunu değerlendirmek üzere 26 Şubat'ta toplandığı kaydedildi.

        Açıklamada, Kurul'un şu tespitlerine yer verildi:"Avrupa bölgesinde her yıl görülen mevsimsel grip aktivitesinin ilk vakalarının Ekim'den itibaren görülmeye başlandığı, Ocak ve Şubat'ta artarak devam ettiği, ülkemizde de her yıl olduğu gibi bu yıl da Aralık ortasından itibaren ilk vakaların görülmeye başlandığı belirlenmiştir. İnfluenza vaka sayılarındaki artışın beklenen mevsimsel grip artışı olup, görülen grip tiplerinin de Avrupa'da görülen tiplerle benzer bulunduğu, gerek Avrupa gerekse ülkemizde virüslerin arasında yeni ortaya çıkmış farklı bir virüs tespit edilmediği, bu nedenle son 4 yıldan farklı bir seyir öngörülmediği değerlendirmesi yapılmıştır."

        "NUMUNELERİN YÜZDE10'UNDA GRİP VİRÜSLERİ POZİTİF"

        Türkiye'nin olası grip salgınına yönelik hazırlık planının bulunduğuna ve bu planın bilimsel verilerle güncel tutulduğuna işaret edilen açıklamada, ülkede 2014-2015 grip sezonunda, Kasım'dan itibaren H1N1'in (domuz gribi) de içinde yer aldığı grip virüslerinin görüldüğü bildirildi. Açıklamada, bunların mevsimsel grip virüsleri olarak adlandırıldığı ve doğal haliyle her yıl, dünyanın her yerinde yaygın şekilde görülebildiği belirtildi.

        3 GÜNDEN FAZLA SÜREN ATEŞE DİKKAT

        Açıklamada grip hastalığının belirtileri ve yapılması gerekenlere de değinilerek şu ifadeler kullanıdı:"Grip, ateş, yaygın kas ağrısı, halsizlik, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kusma ve zaman zaman da ishal belirti ve bulgularıyla seyredebilmektedir. Bazen klinik tabloya zatürre de eşlik edebilmektedir. Üç günden fazla devam eden ateş, solunum sıkıntısı ve şuur bulanıklığı gibi durumlarda vakit geçirmeksizin sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekmektedir. Gripten korunmak için, grip aşısıyla aşılanmanın yanı sıra sık sık su ve sabunla eller yıkanmalı, öksürük ve hapşırık sırasında ağız ve burun tek kullanımlık kağıt mendille kapatılmalı ve mendil çöp kutusuna atılmalı, mendil yoksa kolun iç yüzüne hapşırılmalı, içinde bulunulan mekanlar havalandırılmalı, grip belirtileri olan kişilerin kreş, okul ya da işe gitmeyerek evde istirahat etmeleri sağlanmalıdır."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ