Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Yoga, plates ve yogilates eğitmeni Banu Değer hamilelikte yoga hakkında bilgi verdi

        Ekin TÜRKANTOS / HT CUMARTESİ

        Yoğun iş temposundan, hayatın getirdiği maksimum stresten, zihnimizin içinde dönüp duran düşüncelerden uzaklaşmanın keyifli yollarından biri yoga. Vücudunuzu esnetmek ve zihninizi sakinleştirmek için bu kadim öğretiyle tanışmadıysanız bahara girerken tam zamanı... Hayatın her anında yararlanabileceğiniz yogadan hamilelik dönemini iyi geçirmek için de faydalanmak mümkün

        Yoganın faydaları saymakla bitmiyor. Gerek fiziksel gerek zihinsel olarak gevşemeyi sağlayan 2 bin yıllık kadim öğreti, şimdilerde en büyük dayanaklarımızdan biri... Özellikle vücudu esnetmek gibi önemli bir misyonu olan yogaya göre belkemiğiniz ne kadar esnekse o kadar genç sayılıyorsunuz. Yoga, plates ve yogilates eğitmeni Banu Değer ile menopoz dönemini rahat geçirmenin, cinsel gücü artırmanın yolu olarak yogayı ve uzmanlık alanı olan hamile yogasını konuştuk.

        Kişinin vücudunu tanımasında yoganın ne gibi faydaları olur?

        Hindistan’da 2 bin yıldır uygulanan yoga, insan beynini huzur ve mutluluğa kavuşturmak ve vücuda sağlık getirmesi amacıyla kullanılır. Yoga kişinin duygusal, zihinsel ve ruhsal alanlarda gelişmesine olanak sağlar. Bedeni, zihni ve ruhu eğiten, huzur veren ve kişinin kendisini tanımasını sağlayan dünyadaki en eski kadim bilgidir. Yoganın ana hedeflerinden biri de zihnin karışık işleyişine açıklık kazandırmaktır. Zihni sakinleştirdikten sonra, olayları herhangi bir değerlendirmede bulunmadan algılamayı, gerçekleri saf bir bakışla algılamak mümkün olabilir. Çeşitli asanalar (duruşlar) ile vücudumuzun iç organlarına ve salgı bezlerine masaj yapmış oluruz ve iyi çalışmalarını sağlarız. Asanalarda iç organlara, hormon merkezlerine, bağışıklık sistemine ve adalelere masaj yapılır. Aynı zamanda kas sistemini kuvvetlendirmekte, iskelet sistemini düzeltmekte ve sinir sistemini gevşetmektedir. Yogaya göre belkemiği ne kadar esnekse kişi o kadar gençtir. Aynı zamanda omurgamızın içindeki gençlik sıvısı ne kadar düzgün akarsa kişi o kadar uzun yaşamaktadır. Omurgamız bizim yaşam ağacığımızdır.

        Yoga ile cinsel gücü artırmak mümkün müdür?

        Yoga yaparken vücudumuzdaki hormon sistemi kontrollü çalışır. Bu nedenle yoga hareketleri cinsel hormonları da aktive eder, sağlıklı çalışmasını sağlar. Hatta bana gelen bazı kadınlar menopoz dönemine girmek üzereyken yoga çalışmalarına başladıklarında birkaç ay geçtikten sonra hormon sisteminin normale döndüğünü görürler. Normal âdet dönemine geri dönerler, terlemeler ve sıkıntılar azalır. Stres yok olur, uyku düzeni normale girer.

        Vücudu şekillendirmek için yogadan faydalanabilir mi?

        Asanalar (duruşlar) yoga yolundaki bölümlerden biridir. Günümüzde yalnızca fiziksel egzersizler olarak görülmekte ve yoganın sadece asanalardan ibaret olduğu sanılmaktadır. Herhangi bir cimnastik salonunda fiziksel egzersiz yaparken herhangi bir farkındalık aşamasında bulunmamız gerekmez. Fiziksel egzersiz omurgayı çalıştırmayız. Oysa yoga asanaları omurga üzerinde çalışır. Aynı zamanda gevşeme egzersizleriyle beden seviyesindeki stres ve gerginlik yok olur.

        Hamile yogasına katılmak için mutlaka hamile olmak mı gerekir? Hamile kalmak isteyenler öncesinde eğitiminize katılabilir mi?

        Hamile olmak gerekmez. Ancak daha kolay hamile kalabilmek adına ve omurga hareketleri ile vücudu forma sokmak için daha önce başlamak faydalıdır. Benimomurgasında ve belinde sorunu olan bir sürü öğrencim hamile kalmadan önce derslere katılıp sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeye aday olurlar.

        Hamileliğin ilk ayı itibarıyla mı derslerden yararlanılmalı?

        Eğer ilk hamilelikse mutlaka 3 ayın bitmesini beklemek gerekir. Yalnız daha evvel benimle yoga yapmaya başlamış olan öğrencilerim o sırada hamile kalırlar ise üç ayın bitmesini beklemeden derslere devam edebilirler.

        Hamile yogasının normal yogadan ayıran egzersizler nelerdir?

        Hamile yogası hareketleri gebelikte kaslara esneklik ve kuvvet kazandırır. Annenin kendini iyi hissetmesini sağlar. Kegel egzersizleri ile pelvik taban yani doğum yolunu çevreleyen kaslar güçlenir. Sırt bel kaslarını güçlendirir. Sağlıklı kilo almanızı sağlar, krampları azaltır, nefes almayı öğretir. Bu sayede doğumda daha iyi nefeslerle doğum sırasında rahat eder. Bütün egzersizlerde olduğu gibi doğum sonrası annenin vücudunun daha kolay toparlanmasını sağlar.

        Yogaya ne kadar erken yaşta başlanırsa vücudun esneklik kazanması da bir o kadar mümkün. Peki sizin için en ideal yaş ne olmalı yogada?

        Genelde 6 yaşından sonra daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Ama 4-5 yaşındakiler için de çocuk yogası var. Oyun şeklinde yapılıyor. Bu yaşlarda konsantrasyonu uzun süre korumak zor olduğundan bu şekilde yaptırılması daha uygun. Çocuk yoga yapmaya başlayınca, bedeni kuvvetlendikçe oyun hareketlerinden gerçek duruşlara geçirilebilir. Zamanla da esneklik ve kas gücü artar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ