Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Op. Dr. Seval Taşdemir, spor bağımlısı genç kızları uyardı

        HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, spor bağımlısı genç kızları uyararak; ergenliğe yeni girmiş hassas yapıdaki vücudun; fazla egzersiz ile zorlanması ve düzensiz beslenmenin, yumurta kalitesini bozarak kısırlığa neden olabileceğini söyledi.

        DÜZENSİZ ADETTE DOKTORA BAŞVURUN

        Fazla ve ağır spor yapan genç kızlarda, bu duruma beslenme bozukluğu eklendiğinde östrojenin (kadınlık hormonu) azaldığını ve buna bağlı olarak kemik erimesi başladığını belirten Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi Klinik Direktörü Operatör Doktor Seval Taşdemir, kilo kaybı, aşırı yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu, düzensiz adet kanamaları ya da regl dönemlerinin kesilmesi gibi durumlarda hemen bir hekime başvurulmasını önerdi.

        YUMURTA KALİTESİ BOZULUYOR

        Op. Dr. Seval Taşdemir, ergenliğe yeni girmiş hassas yapıdaki vücudun fazla egzersiz ile zorlanmasının kas yaralanmalarına ve kemiklerde herhangi bir travmaya bağlı olmadan kendiliğinden oluşan kırıklara neden olabileceğini söyledi. Taşdemir, "Ayrıca bu durum tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olabiliyor. Aşırı kilo verenlerde altı ay boyunca yumurtlamaları durunca, o döneme mahsus olmak üzere kısırlık sorunları yaşanabiliyor. Vitaminsizlikten dolayı yumurta kalitesi bozulabiliyor. Uzun süre tedavi edilmediğinde, üreme sağlığında ve kemiklerde kalıcı zararlar meydana getirebiliyor. Genç yaştakiler, kilo almaya başladıklarında adetleri düzene girebiliyor ve kısırlık sorunları ortadan kalkabiliyor" dedi.

        ÖĞÜN ATLAMAMAK LAZIM

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, "Genç kızların spora bağlı sağlık sorunlarının yaşamamaları için düzenli beslenmeye çok dikkat etmeli,ayrıca gerekli durumlarda kalsiyum ve vitamin takviyesi yapmalıdırlar. Fazla spor yapıldığında adet kanamalarının tarihleri kaydedilip izlenmeli ve öğün atlamadan düzenli olarak beslenilmelidir. Genç kızlar bayan atletlerle çalışan diyetisyenlerden beslenmeleri ile ilgili tavsiyeler alarak, gerektiğinde vitamin, kalsiyum ve demir takviyesi yapabilirler" diyerek genç kızları uyarıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ