Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Doç. Dr. Erdem Güven, kansızlığın saçları dökebileceğini söyledi

        Doç. Dr. Erdem Güven, "saç dökülmesinin önemli nedenleri arasında çevresel faktörler, yaş, hormonal düzensizlik,hava, su kirliliği gibi etmenler, kimyasal içeriğin yoğun saç ürünleri, jöleler ve kansızlık yer almaktadır." dedi.

        Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven, ''Dişiliğin en önemli sembollerinden olan saçların kaybı, sıklığının azalması veya incelmesi bile, bayanlarda beden imajı algısında ciddi sorunlara neden açabilmektedir. Saç, kadınların fiziksel görünümlerinin önemli kısmını oluşturur. Saçların parlak ve canlı olması insanların birbirlerini etkilemelerinde ve ilişkilerinde büyük önem taşır . Saçların canlılığı sağlığın ve kişinin kendini iyi hissetmesinin bir ifadesidir. Saç dökülmesine bağlı dış görünüm ile ilgili olumsuz kaygılar, psikolojik sorunlar oluşturmakta, yaşam kalitesini etkilemektedir. Saç dökülmesi genellikle erkeklere özel olarak kabul edilmesinden dolayı kadınlardaki saç dökülmesi fazla önemsenmeyerek ihmal edilir. Özellikle ergenlik çağından sonra birçok kadında tepe bölgelerde saç kaybı olsun olmasın şakaklardaki saçlarda az da olsa seyrelmeler görülür. Ergenlik döneminden başlayabilen saç dökülme sorunu çoğunlukla menopozdan sonra iyice fark edilir hale gelir. Saç dökülmesi ihmal edilirse özellikle stresli durumlarda çok ileri evrelere gidebilir. Kadınlarda saç dökülmesinde birçok faktörün sebep olabildiği ve olumsuz etkenlerin sona ermesiyle birlikte kadınların büyük kısmında saçların eskisi gibi gür çıkmaya başladığı fark edilir.''diye ifade etti.

        Doç. Dr. Erdem Güven,'' Dünya genelindebakıldığında her 5 kadından birinde incelme, seyrelme şeklinde saç kaybı ve hacim azalması görülmektedir. Türkiye'de bu konuda yapılmış geniş bir bilimsel araştırma olmamasına rağmen her 3 kadından birinde saç problemi olduğu söylenebilir. Ancak yaşa göre bakıldığında menopoz sonrasında her 2 kişiden birisinde ciddi saç problemi olduğu ve hemen hemen her menopoz sonrası kadında saç incelmesi olduğunu görüyoruz. Ancak menopoz öncesinde de nadir olarak saç dökülmesi görülebilir. Altta yatan belirli bir neden bulunduğunda belirgin saç açıklığına sebep olacak tarzda saç dökülmesi olabilir.''diye söyledi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ