Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Obezite Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen "Kadınlarda obezite ve etkileri" konulu sempozyumda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu konuşma yaptı

        Sağlık Bakanı Müezzinoğlu "Kadınların obezite oranı erkeklerin iki misli. Bu şık olmayan fotoğrafı değiştirmek için kadınların 'ben bunu başarırım, öncülük yaparım' diyerek adım atması gerekiyor" dedi.

        Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kadınlarda obezite oranının erkelerden fazla olduğunu belirterek, "30 yaş üstü kadınların obezite oranının erkeklerin iki misli. Bu şık olmayan fotoğrafı değiştirmek için kadınların kendi iradeleriyle "ben bunu başarırım, öncülük yaparım" diyerek adım atması gerekiyor. Bu evlatlarımıza örnek olma anlamında da, toplumun sağlıklı geleceğini şekillendirmek anlamında da önemli ve gerekli" dedi.

        Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen "Kadınlarda obezite ve etkileri" konulu sempozyuma, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve çok sayıda davetli katıldı.

        Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, obeziteyle mücadelede el birliğiyle hareket edilirse sağlıklı birey, aile ve toplumun alt yapısının oluşturulabileceğini belirtti.

        Hükümet ve Bakanlık olarak sağlıklı yaşam kültürü şekline dönüştürecek eylem planını hazırladıklarını anlatan Müezzinoğlu, bunun kültüre dönüştürülememesi halinde sıkıntıların artacağını söyledi.

        Müezzinoğlu, bireylerin "Mutlu olmak için en çok neyi arzu edersin?" sorusuna "sağlıklı olmak" cevabını verdiğini anımsatarak, en çok da hasta olmaktan korkulduğunu dile getirdi.

        Sağlıksız beslenmenin önemine değinen Müezzinoğlu, sağlıklı beslenmenin herkesin kendi elinde olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, bunun bilinç haline getirebilmesi ve kültüre dönüştürülmesinin kadınların ve annelerin iyi bilgilendirilmesinden geçtiğini söyledi.

        Müezzinoğlu, anneleri hekim olarak çok gözlemlediğini ifade ederek, "İyilik yapalım derken hem eşlere hem çocuklara hem torunlara kötülük yapıyoruz. 'Hadi bunu da ye, şunu da ye', elimizde kase bekliyoruz. Sanki onu yedirince çok iyilik yapacağımızı zannediyoruz. Psikolojik olarak kendimizi rahatlatmak için onu yanlışlara sürüklüyoruz" dedi.

        "KADINLAR AKTİF ROL ÜSTLENİRSE DÜNYAYA ÖRNEK OLUNUR"

        Spor yapmanın faydalarına dikkati çeken Müezzinoğlu, bunun ruh, beden, sosyal sağlık açısından önemli olduğunu kaydetti.

        Müezzinoğlu, obeziteyle mücadeleye kadınların sahip çıkması halinde çok etkili sonuçların alınabileceğini dile getirerek, "30 yaş üstü kadınların obezite oranı erkeklerin iki misli. Bu şık olmayan fotoğrafı değiştirmek için kadınların kendi iradeleriyle "ben bunu başarırım, öncülük yaparım" diyerek adım atması gerekiyor. Bu evlatlarımıza örnek olma anlamında da, toplumun sağlıklı geleceğini şekillendirmek anlamında da önemli ve gerekli" şeklinde konuştu.

        Sağlıklı beslenmenin sadece kiloları azaltmayacağını, diyabeti de azaltacağını söyleyen Müezzinoğlu, "can boğazdan gelir" in yanısıra "can boğazdan çıkar"ın da konuşulması halinde dengenin kurulabileceğini ifade etti.

        "OBEZİTEYLE MÜCADELEYİ SAĞLIK EĞİTİM PROGRAMLARININ İÇİNE ALACAĞIZ"

        Obezitenin mücadele edilmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkati çeken İslam, obezitenin eğitimle, cinsiyetle, yaşla, hayat tarzıyla ilgili tarafları olduğunu anlattı. Türkiye'de yapılan istatistiki çalışmalara göre, beslenmeyi sağlayanın kadınlar olduğunu anlatan İslam, obeziteden en fazla zarar görenlerin de kadınlar olduğunu belirtti.

        İslam, kadınlara beslenme konusunda ciddi bir bilinçlendirme yapılması gerektiğine vurgu yaparak, Bakanlık olarak obeziteyle mücadele ettiklerini, Alie Eğitim Programlarında yaklaşık 200'e yakın modülle halkı bilinçlendirdiklerini anlattı.

        Devlet bakımı altındaki çocuklar için sporu önemsediklerini, çocukların sporla iç içe bir hayat yaşamaları için bir program uyguladıklarını belirten İslam, son bir kaç yıl içerisinde lisanlı sporcu sayısını 79'dan 3 bin 300'e çıkardıklarını, bunun çok ciddi bir başarı olduğunu kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ