Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Hangi organ ne zaman yaşlanıyor?
        1

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER

        Yaşlanmak bir anda oluyor gibi görünse de, aslında her organ kendi hızında yaşlanıyor. Sizi neyin beklediğini bilirseniz, önceden vücudunuzun bazı kısımlarına ekstra ilgi gösterebilirsiniz. Cleveland Clinic geriyatrik tıp uzmanı Dr. Ronan Factora'ya göre vücudunuzun iyiliğini koruyacak bir şeyler yapmak her yaşta mümkün.

        İşte hangi organın kaç yaşında ve nasıl yaşlanmaya başladığı...

        2

        18 yaş – Cilt: 18 yaşından itibaren dayanıklı kolajen ve esnek elastin yılda %1 geriliyor. Bu süreci sigara içmeyerek, iyi beslenerek ve her gün –kapalı mekanda olsanız bile– titanyum ya da çinko güneş kremi sürerek engelleyebilirsiniz. 2012 tarihli bir çalışma ise bazı kompakt floresan ampullerin cilde zarar veren ultraviyole ışık yaydığını buldu.

        3

        40 yaş – Gözler: Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden Ulusal Göz Enstitüsü bünyesindeki Dr. Rachel Bishop’a göre, gözleriniz başlangıçta “çok odaklı bir fotoğraf makinesi gibi”, fakat 40 yaşına gelindiğinde görüş alanı azalıyor. Göz hastalıklarını önlemek için sigara içmeyin ve ultraviyole radyasyondan kaçınmak için güneş gözlüğü takın. Güneşe maruz kalma ve sigara, katarakt oluşumunu hızlandırıyor.

        4

        30 yaş – Akciğerler: "Akciğer işlevi 30 yaşından itibaren yılda %1 oranında azalmaya başlıyor ve vaktini oturarak geçirenlerde aktif insanlara göre daha çok düşüyor" diyor geriyatri uzmanı ve Boston Tıp Merkezi’ndeki New England Yüz Yıldan Uzun Yaşayanlar Çalışması’ndan Dr. Thomas Perls.

        Bu yaşlanmanın panzehri: Düzenli egzersiz.

        5

        35 yaş – Kemikler: Kemik kütlesi 35 yaşından sonra %1’lik bir oranla düşüşe geçiyor (menopozdan sonra da hızlanıyor). Ağırlık kaldırma egzersizleri kemik yoğunluğunda büyük fark yaratıyor.

        2015 tarihli bir çalışma günde 20 kez zıplamanın bile leğen kemiğinin mineral derişimini iyileştirdiğini ortaya koyuyor.

        6

        40 yaş – Kaslar: Ulusal Yaşlanma Enstitüsü bilim müdürü Dr. Luigi Ferrucci “Yaşlandıkça hepimiz kas kaybedip yağ topluyoruz,” diyor. Bu üzücü değişim 40 yaşında hız kazanıyor. “Kas kaybına uğramak istemiyorsanız, egzersizi mutlaka hayatınızın rutinine sokmalısınız,” diyor Ferrucci.

        7

        50 yaş – Böbrekler: Ruhunuz bile duymayabilir bunu fakat böbrek işlevi 50 yaş gibi gerilemeye başlıyor. Yapılabilecek en iyi şey bol su içmek. Susuzluk yaşla beraber azaldığı için kendinize bunu hatırlatmanız gerekebilir. Bir çalışmaya göre en çok sıvı tüketenler böbrek gerilemesine en az meyilli insanlanlar.

        8

        60 yaş – Kulaklar: Yaşa bağlı duyma kaybı aşama aşama gerçekleşiyor, fakat 65-74 arası 3 insandan 1’inde bu var. Süreci yavaşlatmak için yapabileceğiniz pek bir şey yok, fakat sıkça yüksek sesli müzik dinlemek ya da çalmak ve inşaat gibi gürültülü sektörlerde çalışmak bunu hızlandıracaktır.

        9

        60 yaş – Bağırsak: Başınızdaki saçlar kaybettiğiniz tek ipçikler değil... Bağırsağınızdaki villüsler –saça benzeyen ve yediklerinizdeki besin maddelerini emen minicik çıkıntılar– 60 yaş civarında düzleşmeye başlıyor. Bu kayıp ise daha az besin maddesi emeceğiniz anlamına geliyor.

        10

        65 yaş – Kalp: Siz yaşlandıkça kalp kası hücreleriniz sayıca azalıyor fakat ebat olarak büyüyor, bu da kalp duvarınızı kalınlaştırıyor. Atardamarlarınız da sertleşebiliyor.

        20-30 yaşlarından başlayarak, pik aerobik kapasite her on yılda %10 düşer oluyor ve kalp krizi genelde yaklaşık 65 yaşında devreye giriyor.

        11

        70 yaş – Beyin: Her bir unutkanlığınızı yaşlanmaya vermeye gerek yok – “fakat 70 gibi beyinde yaşa bağlı değişiklikler görmeye başlayabilirsiniz,” diyor Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nda düşünsel yaşlanma araştırmacısı George Rebok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ