Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Op. Dr. Barış Vurallı, gebelikte saç bakımı ile ilgili uyarılarda bulundu

        Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Barış Vurallı, gebelikte saç bakımı ile ilgili uyarılarda bulunarak "Saç bakımı sırasında kullanılan boya ve kimyasallar gebelik sırasında endişelere yol açmaktadır" dedi.

        Yeni geliştirilen kimyasal maddelerin gebeliğe olan etkilerinin tam olarak bilinmediğini belirten Vurallı, "Üreticiler saç bakımı işlemlerinde kullanılan formülleri sıklıkla değiştirmektedirler. Kullanılan kimyasal maddelerin gebelik üzerine olan etkileri yeterince incelenmeden piyasaya sürülmektedir. Bu neden ile yeni geliştirilen kimyasal maddelerin gebeliğe olan etkileri tam olarak bilinmemektedir.Saç bakımı sırasında kullanılan kimyasalların aslında çok az bir miktarı kafa derisinden emilerek vücuda girmektedir. Az miktarda olması nedeni ile bebekte bir probleme yol açma ihtimali düşüktür. Perma sırasında kullanılanlar kafa derisinde tahrişe yol açabilir ancak vücudun başka bir yerinde bir soruna yol açmaz ve az miktarda absorbe edilir. Aynı durum saçın düzleştirilmesi sırasında kullanılan kimyasalar ile oluşabilir" ifadelerini kullandı.

        GEBELİKTE SAÇ BOYALARI GÜVENLİMİDİR?

        Gebeliğin ilk üç aylık döneminde saçların kalıcı olarak boyatılmasını önermediğini dile getiren Vurallı, "Saç boyalarının çok az bir miktarının deri tarafından emilmesi nedeni ile gebelikte kullanılmaları muhtemelen güvenlidir. Ancak yine de dikkatli olmalı pek çok hekimin özellikle gebeliğin ilk üç ayında saçların kalıcı olarak boyatılmasını önermediğini akılda tutmalıyız. Kalıcı saç boyaları güçlü bir kimyasal buhar oluşturan amonyak içrmektedir. İşlem sırasında boya kokusunun solunması gelişmekte olan bebeğe boyanın ciltten emilimine oranla daha büyük zarar verebilir. Bu neden ile amonyak içren boyaların kullanılması önerilmez. Yine saç düzleştirilmesi sırasında bazı zararlı kimyasallar solunum yolu ile vücuda girebilir. Yarı-kalıcı boyalar ve ya röfle işlemi gebe kadınlar için daha güvenli kabul edilmektedir. Röfle sırasında boya alimünyum folyo ile sarılmakta cilde teması önlenmektedir. Gebelikte diğer güvenli bir yöntemde saçların bitkisel kökenli olan kına ile boyanmasıdır" dedi.

        SAÇ BAKIMI SIRASINDA KULLANILAN KİMYASAL MADDELERE KARŞI NASIL ÖNLEMLER ALMALI?

        Nasıl önlem alınması konusunda uyarılarda bulunan Vurallı, "Gebeliğin ilk üç ayında saç boyatma, saç renginin açılması, perma ve düzleştirme yapılmamalıdır. Bu işlemler havalandırması çok iyi olan yerlerde uygulanmalıdır. İşlem öncesi ve sonrası gereksiz yere kuaförde beklenmemelidir. Saça uygulanan kimyasallar ihtiyaçdan daha uzun süre bekletilmemelidir. İşlem sonrası kafa derimiz bol su ile durulanmalıdır. Kimyasal kullanırken eldiven giyinilmelidir. Ürün kullanma kılavuzu dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Hassas ve alerjik bünyeli kişilerde kimyasal boyalar uygulanmadan önce alerjik test yapılması kişiyi olası reaksiyonlara karşı korur. (Boya yapılmadan önce ensede görünmeyen bir yerde veya saçın bir kısmında boya denenebilir) Kaş ve kirpiklere kimyasal ve boyalar uygulanmamalıdır" diye konuştu.

        Kuaförde çalışan gebe kadınlara da uyarılarda bulunan Dr. Vurallı, "Gebelik sırasında çalışma şartları, günlük çalışma saati ve kimyasallara maruziyet önem taşımaktadır. Mekanın havalandırmasının iyi olması, koruyucu kıyafet ve eldiven giyilmesi ve çalışılan yerde bir şey yiyip, içmeyerek kimyasallara daha az maruz kalınabilir" şeklinde konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ